Bjørn Berge: Kartalta kadonneet : 1800- ja 1900-luvun unohdetut maat

Kartalta kadonneet

Osta kirja itsellesi

Norjalainen Bjørn Berge harrastaa postimerkkeilyä ja kadonneita maita. Tähän kirjaan on koottu valikoima maita, joita ei enää ole. Maan määritelmä on melko joustava; Bergelle tuntuu riittävän, että kyseessä on joku alue, jolla on joskus ollut jonkinlaisia postimerkkejä.

Kirja esittelee viitisenkymmentä maata tai aluetta, joista suomalaiselle lukijalle tuttuja ovat varmasti esimerkiksi Biafra, Itä-Karjala, Kanaalisaaret, Tulimaa, Panaman kanavavyöhyke ja Schleswig. Vähän vieraampia mantuja edustavat vaikkaapa Boyacá, Itä-Rumelia, Carnaro ja Fiume, Tannu-Tuva ja Ylä-Yafa.

Bergellä on vähän erikoinen suhtautuminen postimerkkeihin. ”Otan postimerkit esille, haistelen ja silittelen niitä, ehkä jopa lipaisen kielelläni. Maistan vanhan arabikumin, kasvitärkkelyksen tai sarviliiman, tai parhaassa tapauksessa jonkin määrittelemättömän maun, joka saattaa olla peräisin aikaisemmista nuolaisuista kauan sitten jossain maailman kaukaisessa kolkassa.”

Yäk. Hupinsa kullakin. Kirja tarjoilee enimmäkseen varsin pintapuolisia raapaisuja eri alueilta, eikä jokainen juttu ole aivan onnistunut. Parhaimmillaan Berge tarjoaa kuitenkin mielenkiintoisen vilauksen johonkin historian kolkkaan ja usein mukana on kirjallisuudesta poimittuja aikalaisvaikutelmiakin. Pahimmillaan käsissä on hieman kömpelösti suomennettua vähän tunkkaiselta kolonialismilta tuoksahtavaa tekstiä.

Selailemisen arvoinen teos Kartalta kadonneet kuitenkin on.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...