Satu Taskinen: Katedraali

Katedraali

Osta kirja itsellesi

Perhettä on kohdannut suru. Parantumattomasti sairas Kerstin, perheen kuopus, on kuollut 37-vuotiaana. Perhe on koolla hautajaisissa, myös Tea, joka ei ole tavannut muuta perhettä pitkään aikaan.

Teallakaan ei ole helppoa. Tea on täyttänyt kotinsa kaikenlaisella tavaralla, hamstraaminen on saanut sairaalloiset mittasuhteet, eikä terveyskään ole fyysisestikään kovin hyvä. Hautajaisiin on kuitenkin sinniteltävä pojan tuella ja sen jälkeen kestettävä muistotilaisuus, jossa isosisko Bea huseeraa entiseen tapaan, isoveli Leo pohtii vain pelihimoisia vedonlyöntikuvioitaan ja äiti Ilse kärsii ja vaikeroi. Ex-mies Simoniakin pitäisi kestää ja kaikkia tuntemattomia ihmisiä.

Yhdenlaisena sairaskertomuksena ja kuvauksena vaikeista ihmisistä Katedraali tuo mielleyhtymiä Thomas Bernhardin teoksiin. Tätäkin oli raskas lukea. En tiedä, minkä teoksen takakannen kirjoittaja oli lukenut, mutta ei selvästikään samaa kuin minä: mikään briljantin hauska naurupommi tämä ei ollut, vaikka takakannessa sitäkin luvattiin.

Katedraali on synkkä kuvaus mieleltään sairaan ihmisen sielunmaisemasta. Tea on vain nelikymppinen, mutta käyttäytyy toisaalta kuin avuton lapsi, toisaalta kuin raihnainen vanhus. Tarinaa kerrotaan loikkien aikatasolta toiselle, Tean ajatusvirrasta on välillä hankala hahmottaa, ollaanko tässä hetkessä, jossain menneessä vai missä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...