Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteen : Tositarina yhden naisen pakkomielteestä jäljittää Golden State Killer

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Michelle McNamara on 14-vuotias, hänen naapurinsa tapetaan, eikä syyllistä koskaan saada kiinni. Väkivaltainen murha vaikuttaa McNamaran elämään: hän alkaa pakkomielteen lailla tutkia sarjamurhaajia ja erityisesti Golden State Killeriksi kutsumaansa tappajaa.

Golden State Killer aloitti sarjaraiskaajana, ja hänen ensimmäinen tunnettu rikoksensa tapahtui vuonna 1976. Hän murtautui uhrinsa kotiin ilman housuja naamio kasvoillaan. Pöksytön nynny! Viranomaiset olivat varmoja, että tekijä jäisi pian kiinni. Teosta kuitenkin alkoi yli kymmenen vuoden rikossarja, jonka aikana tekijä raiskasi, murhasi ja piti poliisia pilkkanaan.

Michelle McNamara käy läpi kirjassaan Katoan yön pimeyteen Golden State Killerin vuosia sekä haastattelee uhreja, poliiseja ja silminnäkijöitä. Päivisin McNamara on äiti ja vaimo, mutta öisin hän tutkii arkistoja ja etsii. Hän kirjoittaa blogia ja vaihtaa tietoja muiden pakkomielteisten etsijöiden kanssa. Hän haluaa löytää tappajan, nähdä tämän kasvot, koska silloin tämä vihdoin ”menettää voimansa”. McNamaran kielellinen lahjakkuus ja psykologinen silmä ovat kliinisiä ja epädramaattisia, mutta kiistattomia.

Michelle McNamara pitää tutkimuksillaan murhaajan julkisuudessa, mutta hän ei koskaan ehdi löytää etsimäänsä. Hän kuolee vuonna 2016 sairauskohtaukseen nukkuessaan. Kirjan loppu, joka on tehty McNamaran kuoleman jälkeen, on valitettavasti hajanainen ja hymistelevä. Olisipa se tehty huolellisemmin. Aura Nurmen suomennos on joka tapauksessa erinomainen.

Golden State Killer pidätetään vihdoin vuonna 2018. ”Näytä kasvosi”, McNamara vaatii kirjassaan. ”Astu päivänvaloon.” On surullista, ettei McNamara pääse todistamaan hetkeä, jota ehti odottaa niin kauan.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 306 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...