Tiina Raevaara: Kaupunki jonka keskellä on metsä

Kaupunki jonka keskellä on metsä -kirjan kannessa on alareunassa öisiä pientalojen siluetteja. Ylhäällä on pilviä ja keskellä iso punainen ympyrä, jonka keskeltä näkyy punasävyistä metsää.

Kaupunki jonka keskellä on metsä on Tiina Raevaaran Tuonijoki-sarjan avaus. Kirja kertoo tarinan Tuonijoen pikkukaupungin elämästä ja ihmisistä. Tarina alkaa vuodesta 1988 ja huipentuu vuoteen 2026.

Tuonijoki on vanha tehdaskaupunki, jossa tehtaat on jo suljettu, ihmiset menettäneet työpaikkansa ja uutta menestystä kaivataan. Sitä on puuhannut jo kymmenien vuosien ajan rakennusurakoitsija, joka omistaakin jo suuren osan kaupungin rakennuksista. Tuonijoki sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua, radan varressa, joten sinne on helppo kuljettaa niin koneita kuin rakennustarvikkeitakin. Rakennusurakoitsija on hyvissä väleissä kunnan päättäjien kanssa, ja hamuaa nyt tonttimaaksi Kaikkien lintujen metsäksi nimettyä aluetta.

Kirjan tarina keskittyy muutaman naisen elämään 38 vuoden aikana. Pääosassa ovat Päivi ja Senja, jotka olivat kaverit lapsuudesta lähtien. Tyttöjen leikkipaikkana oli tämä kaupungin kuuluisin metsä, jonka eri osia tytöt olivat yhdessä tutkineet ja nimenneet.

Senjan perheen isä ja äiti olivat hekin menettäneet työnsä, kun tehtaita suljettiin, ja nyt he ovat työttöminä. Perheen kolme lasta saavat tulla toimeen miten parhaaksi näkevät.

Valitettavasti ketään koulussa tai naapurustossakaan ei tunnu kiinnostavan, miksi perheen lapset eivät tule kouluun, tai miksi kaksi vanhempaa lasta kuljettaa pikkusiskoaan hoitoon. Päivi kyllä huomaa, että Senjalla on rikkinäiset vaatteet ja aina nälkä, mutta siitä ei sovi kysyä, ettei Senja suutu. Hän ei muutenkaan päästä edes parasta kaveriaan käymään kotonaan.

Eräänä päivänä yhdeksänvuotias Senja katoaa, eikä kukaan tiedä muistakaan perheen lapsista mitään. 38 vuotta myöhemmin Päivi lukee pojalleen Benjamille mummon jäämistöstä löytynyttä lehtileikettä:

-Tämä tyttö oli hyvä ystäväni, Päivi sanoi ja selasi esiin uutisen, jossa kerrottiin yhdeksänvuotiaan tytön katoamisesta. Viereen liimatussa muutamaa viikkoa myöhemmässä jutussa poliisien edustajat kertoivat, ettei tyttöä ollut edelleenkään löydetty.
-Hän oli Senja. Senja Koistinen. Me oltiin parhaat kaverit jo ennen koulun alkua.
Benjami katsahti häneen yllättyneenä. -Mitä sille tapahtui? Löydettiinkö sitä koskaan?

Tarinassa on hienosti kuvailtu Päivin tuntemuksia, ja hänen omia tutkimuksiaan Senjan kadottua jäljettömiin. Päivi ei kuitenkaan osannut lapsena yhdistää näkemäänsä ja kuulemaansa vielä niin, että olisi osannut kertoa kenellekään tietojaan. Eikä hän Senjan kohtalosta mitään tiennytkään.

Päivi päättää, että on vihdoin aika käydä uudelleen Tuonijoella. Hän ei ole sieltä muutettuaan halunnut mennä takaisin. Hän on pelännyt ikäviä muistojaan kaupungista. Metsääkin hän on Senjan katoamisen jälkeen aina karttanut.

Tuonijoen selvittämättömät kuolemantapaukset, lasten katoaminen, Kaikkien lintujen metsä, jonka suojissa nuorison uskottiin tekevän kauhistuttavia tekoja. Nämä kaikki nousevat nyt Päivin mieleen.

Asioihin alkaa kuitenkin tulla selvyyttä, kun Päivi ja Benjami tapaavat Tuonijoelle tullessaan Päivin vanhan käsityönopettajan, jolla on paljon tietoa vanhoista tapahtumista. Hän saa kertomuksillaan Benjamin innostumaan niin metsän suojelusta kuin vanhojen rikosten selvittelystäkin. Päivinkin on uskaltauduttava metsään uudelleen.

Tiina Raevaara on kehittänyt niin loistavan aloituksen Tuonijoki-sarjalleen, että seuraavaakaan ei voi olla lukematta. Tämän kirjan tarinat tulivat päätökseensä, mutta Kaikkien lintujen metsä on nyt suojeltu, ja siellä varmasti tapahtuu uusia jännittäviä asioita. Jäädään odottamaan.

Soili Vuorenmaa

Olen työskennellyt koko ikäni viestinnän ja markkinoinnin parissa. Koulutukseltani olen Jyväskylän yliopiston viestintätieteellisestä valmistunut FM. Luen pääasiassa kotimaisia dekkareita 50–100 vuodessa, ja kirjoittelen niistä arvosteluja, aiemmin vain muutamalle sivustolle Facebookiin ja viiteryhmilleni, nyt pyrin kirjoittamaan kirjavinkkini tänne. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 317 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!