Håkan Nesser: Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä teos – luokiteltakoon se tasapuolisesti niin dekkariksi kuin aikakauttaan sekä nuorisoa kuvaavaksi romaaniksi, psykologiseksi aivan varmasti, oli katsantokanta mikä tahansa – kuvaa 14-vuotiaiden Erikin ja Edmundin kesää, hitonmoista kesää, 1960-luvun alussa. Erikin äiti taistelee sairaalassa syöpää vastaan ja isä aavistelee kesästä tulevan kovan. Aikuinen Henry-veli kirjoittaa kirjaa perheen Genesaretiksi kutsutulla kesähuvilalla, jonne pojat lähetetään lomanviettoon.

Teos on oivallinen sukellus sekä teini-ikäisen pojan ajatusmaailmaan että kuvaamaansa aikakauteen. Lukijan on helppo käsittää millaisia tunteita kuvankauniin Ewa Kaludiksen – kuin Kim Novakin – saapuminen veljen vieraaksi Erikissä aiheuttaa, eikä ole myöskään vaikeaa uppoutua 1960-luvun tunnelmaan, miltei kuunnella Henryn kirjoituskoneen naputusta lämpimässä kesäyössä.

”Syöpä-Treblinka-Rakkaus-Nussia-Kuolema.” Kaikesta ei tietenkään puhuta. Näennäistä idylliä varjostaa kuitenkin Se Kamala. Murha, joka tapahtui vasta heinäkuulla, mutta jonka olemassaolosta minä-persoonan kertojahahmo alusta asti lukijaa muistuttelee. Kirjailija pitää murhaajan henkilöllisyyden salassa viimeiselle sivulle asti, eikä totta puhuen paljasta sitä lopullisesti milloinkaan. Kiusallista.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 965 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...