Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas : sateessa ja tuulessa

Osta kirja itsellesi

Kirsi Kunnaksen monipuolista tuotantoa on vaikea kiteyttää lyhyesti tai laittaa yhden otsikon alle. Samoin hänen elämässään on ollut paljon käänteitä ja erilaisia aikajaksoja. Elämäkerran kirjoittaminen on haastava tehtävä, mutta Leena Kirstinä on onnistunut hyvin.

Kirjoittaja on valinnut selkeän linjan, jossa Kunnaksen lyriikka ja teokset ovat pääosissa, yksityiselämää kuvataan enimmäkseen töiden kautta. Sateessa ja tuulessa sisältää myös paljon lainauksia Kunnaksen laajasta tuotannosta.

Kunnas täytti joulukuussa kunnioitettavat 90 vuotta. Nyt on helppo ajatella että Tiitiäisen satupuu ja muut lapsille suunnatut teokset ovat joka kirjallisuuskodin klassikoita, mutta joskus on ollut toisin. Hyppäys niin sanotusta aikuisten lyriikasta lastenkirjallisuuteen on ollut aikanaan suuri loikka, jossa Kunnas on laittanut peliin ammatillisesti todella paljon. Ristiriidat ja eriävät näkemykset kirjallisuuspiirien kanssa ovat arkipäivää, mutta runoilija luottaa sanojensa voimaan tyylisuunnasta riippumatta.

Kirja antaa hyvän läpileikkauksen niin Kunnaksen tuotannosta, elämästä kuin myös runouden kehityksestä Suomessa läpi vuosikymmenten. Se raottaa ovea hyvän runon tapaan juuri sopivasti, mutta ei liikaa. Sanojen takana on ihminen, mutta välillä myös Herra Haitula tai Tiitiäinen menninkäinen.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.