Louise Penny: Kiveen hakattu kuolema

Kiveen hakattu kuolema

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Neljäs osa Armand Gamachen seikkailuista jatkaa cozy crime -dekkarointia. Tällä kertaa tapahtumat eivät sijoitu aikaisemmista osista tuttuun Three Pinesin kylään, mikä tuo ihan tervettä vaihtelua, mutta toisaalta kylän ystävien ei tarvitse huolehtia: kaukana ei olla ja kylässä kyllä poiketaan ja tuttuja tavataan.

Gamache on vaimonsa kanssa perinteisellä hääpäivämatkallaan syrjäisessä Bellechassen kartanossa. Tällä kertaa paikalle on kokoontunut myös riitaisa suku muistelemaan edesmennyttä perheenpäätä, jonka kunniaksi paikalle pystytetään patsas. Valitettavasti edesmennyt perheenpää ei jää ainoaksi kuolleeksi sukulaiseksi: toinenkin suvun jäsen menettää henkensä ja Gamache tarttuu luonnollisesti toimeen ja alkaa selvittämään, mitä on tapahtunut.

Murhan tekotapa vaikuttaa suoraan sanottuna mahdottomalta. Murha se kuitenkin on, joten Gamachella on paljon selvitettävää: kuka, miksi ja ennen kaikkea miten. Jo suvun sisällä riittää paljon ehdokkaita ja motiiveja, eikä henkilökuntaakaan sovi jättää tyystin epäilysten ulkopuolelle.

Varsinainen murhamysteeri ei kuitenkaan tässä kirjassa ole kovin merkittävässä osassa. Se toimii ja vie tarinaa eteenpäin, mutta enemmän kyse on perhesuhteiden pohdiskelusta. Riitaisan suvun konflikteja ja Gamachen isän menneisyyttä käsitellessään Louise Penny pääsee pohtimaan sukujen henkistä ja materiaalista perintöä, rakkauden ja varallisuuden suhteita, pelkuruutta ja rohkeutta, erilaisuutta ja sopeutumista.

Siinä sivussa herkutellaan monenlaisella herkkuruoalla. Melkoista nautiskelua! Siinäkin valossa kummastuttaa Pennyn tekstistä taas esiin pomppaava kepeä fat shaming, jossa hoikkuus yhdistetään kauneuteen ja ylipainoisia ihmisiä kuvaillaan epämiellyttäviksi. Tätä on Pennyllä ollut ennenkin.

Olen viihtynyt Gamache-romaanien parissa. Kirjoista nauttiminen edellyttää, että Gamachen isällinen tyyli miellyttää, mutta jos siitä pitää, nämä ovat kyllä luotettavan leppoisia dekkareita tuttuine puitteineen. On ilo havaita, että suomennosten sarja on saamassa jatkoa, seuraava osa ilmestyy keväällä 2021.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...