Ismail Kadare: Kolme surulaulua Kosovolle

Kolme surulaulua Kosovolle

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vuonna 1389 turkkilaisten sulttaani Murad vyöryi armeijoineen Eurooppaan. Osmanien armeija kohtasi Kosovossa albaaneista, serbeistä, bosniakeista, valakeista ja muista Balkanin kansoista koostuvan eripuraisen sotajoukon, joka oli joutunut liittoutumaan yhteistä vihollista vastaan. Niin, Balkan. Jo pelkästään niemimaalla oli yhtä monta nimeä kuin sitä aiemmin hallinneilla kansoilla. Turkkilaiset löivät eurooppalaiset kristityt, mutta taistelun loppuvaiheen sekasorrossa myös sulttaani ja hänen vanhin poikansa joutuivat salaliiton uhreiksi.

Ismail Kadaren pieni teos Kolme surulaulua Kosovolle katsoo tuota vuosisatojen takaista valloitussotaa 1990-luvun Jugoslavian hajoamissotien, erityisesti Kosovon kriisin eskaloitumisen myrskynsilmästä. Kolme hieman erilaista näkökulmaa tarjoava teos kertoo siitä, kuinka yhdistymisenkin hetkellä, yhteisen vihollisen hyökätessä, erityisesti serbien ja albaanien on aina vain vihattava toisiaan ja taisteltava keskenään. Edes muslimivalloittaja ei saa samanuskoisia naapuruksia liittymään yhteen. Oikeastaan Kadaren kuvaamat sekavat sotatapahtumat ja niitä seuraavat sotalauluja laulavien rapsodien kertomukset voisivat tuntua koomisilta, elleivät ne olisi niin totta.

Mikä kauna saa naapurit rähisemään vuosisatoja samasta asiasta, albanialaiskirjailija Kadare kysyy. Kolme surulaulua Kosovolle on ajatuksia herättävä hienovaraisen kaunis teos. Sen lukee nopeasti, mutta se jää vaivaamaan mieltä. Suosittelen.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...