Pauliina Lindholm: Komendantti : Viapori 1748

Komendantti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viaporin rakentaminen oli iso tapahtuma Suomessa eli silloisessa Ruotsin Itämaassa 1700-luvulla. Rakennustöitä johtamaan tuli menestynyt upseeri ja valistusmies Augustin Ehrensvärd. Hän on Komendantin päähenkilö.

Toinen merkittävä päähenkilö on itse merilinnoitus Helsingin, vähän nuhjuisen tuppukylän edustalla. Saaret, joille linnoitusta rakennetaan, meri joka saaria ympäröi. Ruotuväki, joka raataa rakennustyömaalla ja kärsii syöpäläisistä ja taudeista, upseerit omissa puuhissaan.

Juonta Komendantissa ei juurikaan ole, kirjan vetovoima on muualla: tapahtumien, tuntemuksien ja ympäristön kuvailussa. Sen Pauliina Lindholm taitaa. Tarina etenee episodimaisesti, vähän tyylilajia vaihdellen: välillä on vakavampaa ja herkempää, mutta Ehrensvärdistä näytetään myös vähän groteskimpi, rehellisempi puoli. Komendantti on taiten tehty esikoisteos, kaunis kirja.

Pauliina Lindholm voitti käsikirjoituksellaan Otavan Suomi 100 -kirjoituskilpailun. Kisassa etsittiin Suomen historiaa käsitteleviä esikoisteoksia. Komendantti on mainio teos, joka tuo mieleen hieman myöhempään aikaan sijoittuvan Helsinki-kuvauksen, Akvarelleja Engelin kaupungista.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 247 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...