Pauliina Lindholm: Komendantti : Viapori 1748

Komendantti

Osta kirja itsellesi

Viaporin rakentaminen oli iso tapahtuma Suomessa eli silloisessa Ruotsin Itämaassa 1700-luvulla. Rakennustöitä johtamaan tuli menestynyt upseeri ja valistusmies Augustin Ehrensvärd. Hän on Komendantin päähenkilö.

Toinen merkittävä päähenkilö on itse merilinnoitus Helsingin, vähän nuhjuisen tuppukylän edustalla. Saaret, joille linnoitusta rakennetaan, meri joka saaria ympäröi. Ruotuväki, joka raataa rakennustyömaalla ja kärsii syöpäläisistä ja taudeista, upseerit omissa puuhissaan.

Juonta Komendantissa ei juurikaan ole, kirjan vetovoima on muualla: tapahtumien, tuntemuksien ja ympäristön kuvailussa. Sen Pauliina Lindholm taitaa. Tarina etenee episodimaisesti, vähän tyylilajia vaihdellen: välillä on vakavampaa ja herkempää, mutta Ehrensvärdistä näytetään myös vähän groteskimpi, rehellisempi puoli. Komendantti on taiten tehty esikoisteos, kaunis kirja.

Pauliina Lindholm voitti käsikirjoituksellaan Otavan Suomi 100 -kirjoituskilpailun. Kisassa etsittiin Suomen historiaa käsitteleviä esikoisteoksia. Komendantti on mainio teos, joka tuo mieleen hieman myöhempään aikaan sijoittuvan Helsinki-kuvauksen, Akvarelleja Engelin kaupungista.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...