Pauliina Vanhatalo: Korvaamaton

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Aamu jättää uusperheensä ja paremman virkansa. Hän hakeutuu vaatimattomaan käräjätuomarin sijaisuuteen pienelle paikkakunnalle, jossa ei tunne ketään eikä kukaan tunne häntä. Hän ei halua muiden sääliä tai uteliaisuutta.

Työ tuomioistuimessa vie hänen kaiken aikansa ja niin on hyvä. Hän tuomitsee rajariitoja ja koiran tuottamaa häiriötä. Laskee kaavan mukaan rahallisen korvauksen raajan menetyksestä, sovittelee naapureiden kärkeviä riitoja. Normaalia käräjätuomarin työtä siis, mutta Aamun usko oikeuteenkin alkaa käydä kyseenalaiseksi. Hän alkaa jo itsekin epäillä, että oikeudesta saa oikeutta yhtälailla kuin työvoimatoimistosta töitä…

Aamu yrittää täyttää päivänsä ja myös iltansa työllä, mutta aina se ei onnistu. Vuokrahuoneisto on miellyttävä ehkä muiden mielestä, mutta hän ei kotiudu sinne. Onko hän koskaan enää missään kotonaan? Muistot palaavat joka ikinen päivä – muistot siitä, mitä ei pitäisi ajatella, enää…

Uusperhe: huomionkipeä tytär, vauhdikkaat kaksospojat ja ymmärtävä mies. Mies, jolle hän teki ikävän jutun hankkiutumalla raskaaksi puolivahingossa. Kun kaikki olivat lopulta sopeutuneet raskauteen ja vauvan liittymiseen perheeseen, tapahtui se pahin. Pahin mitä ensimmäistä kertaa äidiksi tulevalle voi tapahtua – lapsi menehtyy kohtuun juuri ennen synnytystä. Aamu joutuu synnyttämään kuolleen lapsen, hautaamaan hänet ja elämään muistojensa kanssa ikuisesti.

Kuka juristeista pystyisi laskemaan hinnan tälle kärsimykselle? Kuuma kesä ja käsiteltävät jutut, varsinkin eräs niistä, saavat Aamun lopulta romahtamaan. Hän herää psykiatrisella osastolla, saa hoitoa ja asiaa käsitellään. Vain yksi on varmaa – Aamu ei tule unohtamaan. Elämän on kuitenkin jatkuttava ja tämän käännekohdan jälkeen se tuleekin jatkumaan, ehkä vain toisella tavalla.

Pauliina Vanhatalo on tutustunut huolellisesti tuomioistuimen arkeen ja juristien todellisiin työtehtäviin sekä asioiden oikeuskäsittelyyn, joten kirja on uskottava moniltakin osin. Samoin päähenkilön tunteet lapsen menetyksen yhteydessä. Tosin kärjistetty uusperhekuvio tuntuu hiukan päälleliimatulta ja turhankin monimutkaiselta. Kaikkineen romaani on uskottava ja herättää kysymyksiä myös lainkäytöstä ja oikeuden toteutumisesta sen lisäksi, että uusperheen arki on läsnä joka hetki Aamun tarinassa. Suosittelen kaikille kotimaisen romaanien ystäville, jotka kaipaavat kohtalaisen helppolukuista ja asiaa sekä pohtimisen aiheitakin sisältävää luettavaa.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 287 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...