Lois McMaster Bujold: Kunnian sirpaleita

Osta kirja itsellesi

Myrskykustannuksen toinen julkaisu on ahkeran ja palkitun scifi- ja fantasiakirjailija Lois McMaster Bujoldin ensimmäinen julkaistu romaani vuodelta 1983. Se on samalla Bujoldin suositun Vorkosigan-sarjan avaus. Sarjan varsinainen päähenkilö Miles Vorkosigan ei tosin siinä vielä esiinny.

Betalaisen tutkimusaluksen komentaja Cordelia Naismith tutkii miehistöineen uutta planeettaa, kun verenhimoiset barrajarilaiset hyökkäävät planeetalle. Muu ryhmä pääsee pakoon, mutta Naismith jää vänrikkinsä kanssa planeetan pinnalle, jossa barrajarilaisten komentaja, pahamainen Aral Vorkosigan vangitsee kaksikon.

Vorkosigan on kuitenkin hienoisissa vaikeuksissa omiensa kanssa — barrajarilaisten kulttuuri on sisäisestikin varsin riitaisa — joten Vorkosigan ja Naismith joutuvat tekemään yhteistyötä selvitäkseen autioplaneetalla hengissä takaisin sivistyksen pariin. Sen jälkeen huolenaiheena on uhkaava sota, joten helpolla kaksikko ei pääse.

Ammattisotilas Vorkosigan ja rauhanomaiselta Betalta kotoisin oleva Naismith ovat taustoiltaan täysin erilaisia, suorastaan päinvastaisia, mutta toimeen on tultava — ja syttyypä parin välille vähän romantiikkaakin. Yllättävänkin nopeasti, itse asiassa.

Kunnian sirpaleita on Bujoldin esikoisromaani ja se näkyy, paikoitellen. Tarina kuitenkin etenee miellyttävän ripeästi, siinä on mielenkiintoisia käänteitä ja kevyttä romantiikkaa — kelpoa kesälukemistoa, siis. Naismithin kohtaaminen escobarilaisten kriisipsykologien kanssa on kirjan parasta antia, suorastaan huikea kohtaus.

Kyllä näitä enemmänkin lukisi, toivottavasti Sirpaleet käyvät siinä määrin kaupaksi, että sarja saa jatkoa. Jos niin käy, on mielenkiintoista nähdä, jatkuuko sarja alkuperäisen julkaisujärjestyksen mukaisesti Warrior’s Apprenticella vai kronologisen järjestyksen mukaisesti Barrayarilla.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Hyvä juoni, höttöistä romantiikkaa – joka tapauksessa viihdyttävää luettavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.