Lois McMaster Bujold: Kunnian sirpaleita

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Myrskykustannuksen toinen julkaisu on ahkeran ja palkitun scifi- ja fantasiakirjailija Lois McMaster Bujoldin ensimmäinen julkaistu romaani vuodelta 1983. Se on samalla Bujoldin suositun Vorkosigan-sarjan avaus. Sarjan varsinainen päähenkilö Miles Vorkosigan ei tosin siinä vielä esiinny.

Betalaisen tutkimusaluksen komentaja Cordelia Naismith tutkii miehistöineen uutta planeettaa, kun verenhimoiset barrajarilaiset hyökkäävät planeetalle. Muu ryhmä pääsee pakoon, mutta Naismith jää vänrikkinsä kanssa planeetan pinnalle, jossa barrajarilaisten komentaja, pahamainen Aral Vorkosigan vangitsee kaksikon.

Vorkosigan on kuitenkin hienoisissa vaikeuksissa omiensa kanssa — barrajarilaisten kulttuuri on sisäisestikin varsin riitaisa — joten Vorkosigan ja Naismith joutuvat tekemään yhteistyötä selvitäkseen autioplaneetalla hengissä takaisin sivistyksen pariin. Sen jälkeen huolenaiheena on uhkaava sota, joten helpolla kaksikko ei pääse.

Ammattisotilas Vorkosigan ja rauhanomaiselta Betalta kotoisin oleva Naismith ovat taustoiltaan täysin erilaisia, suorastaan päinvastaisia, mutta toimeen on tultava — ja syttyypä parin välille vähän romantiikkaakin. Yllättävänkin nopeasti, itse asiassa.

Kunnian sirpaleita on Bujoldin esikoisromaani ja se näkyy, paikoitellen. Tarina kuitenkin etenee miellyttävän ripeästi, siinä on mielenkiintoisia käänteitä ja kevyttä romantiikkaa — kelpoa kesälukemistoa, siis. Naismithin kohtaaminen escobarilaisten kriisipsykologien kanssa on kirjan parasta antia, suorastaan huikea kohtaus.

Kyllä näitä enemmänkin lukisi, toivottavasti Sirpaleet käyvät siinä määrin kaupaksi, että sarja saa jatkoa. Jos niin käy, on mielenkiintoista nähdä, jatkuuko sarja alkuperäisen julkaisujärjestyksen mukaisesti Warrior’s Apprenticella vai kronologisen järjestyksen mukaisesti Barrayarilla.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 293 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...