Peter James: Kuolema ei käy kauppaa

Kuolema ei käy kauppaa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

15-vuotias Caitlin on vakavasti sairas ja hän tarvitsisi välittömästi elinsiirron, uuden maksan. Aika on käymässä vähiin, tytön elämä on lähellä katkoa, eikä sopivaa luovuttajaa tunnu löytyvän. Äidin mielestä julkinen terveydenhuoltojärjestelmä on pettämässä ja hän on valmis tekemään tyttärensä eteen mitä tahansa – myös maksamaan, jotta Caitlin saisi uuden maksan!

Samaan aikaan Bukarestin kaduilla elää kymmeniä katulapsia ja nuoria vailla toivoa. He kerjäävät ja varastavat, jotkut myyvät itseään elääkseen tai elättääkseen vauvansa… Monet asuvat yhdessä saaden vähäistä turvaa toisiltaan, sillä he ovat vapaata riistaa kaikille: poliiseille, häiriköille, juopuneille. Heillä ei tunnu olevan ihmisarvoa, mutta jonkinlainen usko parempaan on silti olemassa. Huhutaan, että joku varakas rouva ja herra kiertävät ympäri kaupunkia etsien sopivia nuoria työskentelemään Englannissa: siivoamaan, ravintolatyöhön, muihin tehtäviin.

Miten näihin liittyy eräs kylmä aamu, kun Brightonin sataman edustalla ruoppausaluksen miehistö nostaa merestä teini-ikäisen pojan ruumiin? Ruumiista on huolellisesti poistettu kaikki sisäelimet eikä sitä tunnisteta. Kohta alueelta löytyy lisää samanlaisia ruumiita!

Roy Grace ryhtyy selvittämään näiden nimettömien ja tunnistamattomien ruumiiden kohtaloa, joista voi huomata vain sen, että he ovat olleet aliravittuja ja hampaiden hoitamattomuus sekä muut seikat viittaavat Itä-Eurooppaan.

Roy Grace joutuu vahingossa myös tapaamiseen, joka ajaa hänet itäeurooppalaisen ihmiskaupan jäljille. Tätä on jatkunut pitkään ja osa nuorista naisista on joutunut prostituoiduiksi vasten tahtoaan – heidät on peloteltu hiljaisiksi, mutta silti joku on uskaltanut sanoa pari sanaa. Sen sijaan elinkauppa on järjestäytyneisyydessään kammottavan tehokasta ja myös rahakasta. Kauppaa hoitaa oma toimisto ja kaikki tapahtuu hyvin sivistyneesti ja hienotunteisesti. Ostaja saa oman tai läheisensä hengen takaisin maksamalla suuren summan rahaa, jolloin joku lapsi menettää henkensä johdateltuna väärin lupauksin suoraan ansaan.

Peter James on jälleen kirjoittanut hyytävän tarinan, jolla on myös vankkaa todellisuuspohjaa. Sarjaa seuranneille tiedoksi, että Sallyn kohtalostakin selviää taas pari asiaa lisää. Muutoin Roy Grace on huomattavan sympaattinen, tavallisista asioista kärsivä ja nauttiva poliisi, joka välillä ihmettelee maailman menoa. Hänellä on myös tutkinnan edetessä henkisesti edessään toisellakin tavalla tärkeät paikat – hän on lopultakin päättänyt vakiinnuttaa suhteensa.

Kuolema ei käy kauppaa on jälleen hieno kirja Jamesilta; lisää odotellaan, sillä alkukielellä ollaan tarinassa jo hiukan pidemmällä. Vahvaa kerrontaa, kiemuraisia juonia, paljon henkilöitä – silti James tarjoaa tarinansa erittäin luettavana ja saa lukijan harhailemaan omilla oudoilla poluillaan ainakin yhden illan verran!

Kaikille jännärien ja dekkarien ystäville sekä erityisesti Roy Gracesta pitäville.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...