Peter James: Kuolema peittää jäljet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Rikosylikomisario Roy Gracen viikonloppu menee pilalle, kun työ kutsuu epämiellyttävällä tavalla. Brightonilaisesta poistoviemäristä, varsinaisesta tunnelista, löytyy pitkälle maatunut naisen ruumis. Häkellyttävintä on naisen ikä ja vielä kallossa kiinni olevat hiukset: hän voisi olla Gracen kauan kadoksissa ollut vaimo. Tutkinnan alkaessa mies ei tiedä toivoako vai pelätä tilannetta…

Sandy katosi runsaat yhdeksän vuotta sitten ja sen jälkeen häntä on etsitty lähes lakkaamatta. Viimeksi saatiin jopa mahdollinen näköhavainto Saksasta, joka ei kuitenkaan poikinut sen kummempaa. Murhatutkinta tästä viemäristä löydetyn ruumiin tapauksesta aloitetaan kuitenkin välittömästi, sillä nainen on selkeästi murhattu ja kuljetettu paikalle tarkoituksellisesti.

Samaan aikaan eräs nuori nainen pakenee henkensä edestä jäljittäjäänsä toisaalla kaupungissa. Hänellä on jotakin, jonka mies haluaisi. Jotakin, jonka hän niin sanotusti otti laittomasti haltuunsa turvatakseen iäkkään äitinsä hoidon ja asumisen. Ja vaikka miehelläkään ei ehkä olisi omistusoikeutta hän haluaa kaiken takaisin. Keinolla millä hyvänsä! Takaa-ajo on kuin kissa hiiren perässä – ja hiiri jää toiseksi lähes aina. Kysymyksessä ei ole raha, ainakaan siinä mielessä kuin se yleensä mielletään.

Kun poliisille vielä tulee ilmoitus eräästä Australiasta löydetystä murhatusta brittinaisesta, joka on myös lähtöisin samasta kaupungista, alkaa poliisitutkimus käydä jo ylikierroksilla. Mitä ihmeen yhtäläisyyttä näillä kaikilla naisilla voisi olla keskenään? Kaksi heistä on murhattu ja kolmannesta poliisi ei vielä ole selvillä, mutta jotakin on selkeästi tekeillä.

Lopulta tapahtumat johtavat päivään, jonka kaikki muistavat: syyskuun 11. päivä 2001, sekä erääseen kaikissa rahantekoyrityksissään, keinotteluissaan sekä keksinnöissään epäonnistuneeseen Ronnie Wilsoniin. Ronniella piti olla tapaaminen kaksoistorneissa, mutta hän myöhästyi hieman ja se riitti. Ei mies tyhmä ole, hän toimi älykkäästi, harkitusti ja nopeasti. Vaikka hän onkin ollut epäonninen tähän asti, hän tietää nyt osuneensa oikeaan aikaan oikeaan paikkaan!

Kun Roy Grace poliisitovereineen selvittää rikosvyyhtiä, tapahtumat liikkuvat vuodesta 2001 tapahtuma-aikaan eli vuoteen 2007 asti. Aikajana on pitkä, mutta dekkarissa tämä toimii yllättävän hyvin. Lisäksi kerronta liikkuu kolmella eri mantereella, mukaan on sotkeutunut paljon henkilöitä, mutta yllättävän hyvin kirjailija pitää kaiken tiiviisti hallinnassa. Luvut ovat sopivan lyhyitä ja yksittäiset henkilöt ja tapahtumat selkeästi esillä. Juoni vie mennessään ja merkillisiä tapahtumia ja yhteensattumia on riittävästi. Ratkaisu on toki luvassa pitkän selvittelyn sekä rankan työn jälkeen. Totuus on lukijallekin odottamaton, varsinainen yllätys kaikilta osin. Se ei ole miellyttävä kenellekään, mutta Gracen nimiin on sanottava, että Sandy on ja pysyy kadoksissa, vaikka jotkut ovat jo ehtineet väläyttää ikäviäkin mahdollisuuksia miehen selän takana.

Peter Jamesin neljäs Roy Grace -dekkari on tähän mennessä mielestäni parhain. Kaikki ovat toki lukemisen arvoisia, ne voi lukea yksitellen varsin mainiosti ja lisää suomennoksia odotellaan. Henkilönä rikosylikomisario on harvinaisen sympaattinen, hänellä on inhimillisiä pelkoja ja tunteita, joita hän osaa käsitellä jopa varsin analyyttisesti. Suosittelen kaikille dekkarien, monien päällekkäisjuonien sekä kinkkisten rikostapausten ystäville. Jälleen eräs niistä kirjoista, jotka oli pakko lukea yhdeltä istumalta!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...