Stephen King: Kuvun alla

Kuvun alla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Chester’s Millsin pikkukaupunki eräänä lokakuun päivänä peittyy läpinäkyvällä kuvulla, seurauksista tulee arvaamattomia. Kupua epäillään armeijan ihmiskokeeksi, ulkoavaruuden olentojen tekosiksi — tai sitten sitä ei vain osata selittää. Varmaa on vain se, että se ulottuu mittaamattoman syvälle ja käsittämättömän korkealle, sen läpi pääsee hivenen ilmaa ja siinä kaikki.

Ilmestyessään kupu aiheuttaa ensin vain ihmetystä ja käytännön ongelmia. Joillakin osa perheestä on jostakin syystä jäänyt sen ulkopuolelle. Kupuun törmäillään ensin autoilla ja lentokoneilla. Mikään ei sitä kuitenkaan saa hajoamaan. Myöskään sen tarkkaa koostumusta ei saada selville. Pelko alkaa hiljalleen kasvaa. Kaupat tyhjenevät, ilmanlaatu heikkenee ja kaupungin erilaiset hallinnolliset salaisuudet saavat aikaan kaksi mielipideleiriä.

Kun tekijä alkaa marssittaa esille tapahtumiin myöhemmin vaikuttavia henkilöitä, asiat muuttuvat todella mielenkiintoisiksi. Tuntuu kuin kuvun ilmalla olisi vaikutusta ihmisten mieleen. Kaupunkia johtaa käytännössä James Rennie, kovalla ja uskonnollisella kädellä. Hän hallitsee myös kaupunginvaltuuston päätöksentekoa, omalla erikoisella tavallaan. Yleensä tähän liittyy suoranainen kiristys, lahjonta tai muu salamyhkäinen mielipidevaikuttaminen.

Pieni vastarintaliikekin alkaa muodostua, varsinkin erään lapsijoukon tehtyä omia tutkimuksiaan kaupungin ympärillä. Muidenkin vastarintaliikkeiden tapaan tämä yritetään murskata erilaisin, usein epäreiluin ja -rehellisin tavoin. Rennie haluaa johtaa kaupunkia vaikka hamaan loppuun asti. Hänelle ei kuvun haihtumisella ole kiire lainkaan… Omat poliisivoimat, joihin täydennykseksi pyydetään nuoria, hulluja ja vastuuttomia toimijoita, valvovat laittomin keinoin järjestystä jo löyhkäävässä kaupungissa. Kaupungissa, joka alkaa rappeutua sekä strukturaalisesti että moraalisesti erittäin nopeasti.

King pyörittää jälleen lukijaansa yli 1 000 sivun verran melkoisessa hetteikössä hetkeäkään hukkaamatta pikkukaupungin syvimmästä olemuksesta sekä inhimillisen pahuuden eri asteista lähtien aina normaalin perhe-elämän yritykseen asti. Mikä merkitys on varsinkin lasten oudoilla unilla, joissa toistuu samantapainen teema Halloweenista ja sen läheisyydestä? Monelta osin kirjassa on pientä tuttuuden tuntua eikä ehkä aivan suotta: tekijä yritti aloittaa kirjoittamisen jo vuonna 1976. Ei ihme, että monet aikaisemmista kirjoista tutunomaiset ajatukset, ideat ja henkilöt ovat jalostuneet tässä lopulliseen muotoonsa. Mitään lainauksia tässä ei vanhoista tekijän kirjoista ole. Sen sijaan, tavan mukaan, mielenkiintoisia ja joillekin ehkä huomaamattomia viittauksia eri tapahtumiin, toisiin kirjoihin ja jopa toisten kirjailijoiden hahmoihin.

Tekijän aivan kärkituotantoa tämä ei ehkä ole, mutta ehdottomasti varsinkin fanien kannattaa tämä lukea. Ensimmäiseksi en aloittaisi kyllä herran tuotantoon tutustumista tästä opuksesta, sen verran tämä vaatii jo muunkin tuotannon tuntemista. Kaikkinensa kelpoista jännitystä ja kauhua, mutta ei shokeeravalla tavalla — vaikka nyt muutamia murhia tapahtuukin ja kaikenlaista omalaatuista on ilmassa. Tiivistäminen olisi ehkä ollut paikallaan, mutta toisaalta, ei tämä silloin enää olisi taatusti Kingin omimpaa sanottavaa! Tiiliskivi, jonka parissa kauhun kaverit viihtyvät ainakin muutaman päivän.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...