Stephen King: Kuvun alla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Chester’s Millsin pikkukaupunki eräänä lokakuun päivänä peittyy läpinäkyvällä kuvulla, seurauksista tulee arvaamattomia. Kupua epäillään armeijan ihmiskokeeksi, ulkoavaruuden olentojen tekosiksi — tai sitten sitä ei vain osata selittää. Varmaa on vain se, että se ulottuu mittaamattoman syvälle ja käsittämättömän korkealle, sen läpi pääsee hivenen ilmaa ja siinä kaikki.

Ilmestyessään kupu aiheuttaa ensin vain ihmetystä ja käytännön ongelmia. Joillakin osa perheestä on jostakin syystä jäänyt sen ulkopuolelle. Kupuun törmäillään ensin autoilla ja lentokoneilla. Mikään ei sitä kuitenkaan saa hajoamaan. Myöskään sen tarkkaa koostumusta ei saada selville. Pelko alkaa hiljalleen kasvaa. Kaupat tyhjenevät, ilmanlaatu heikkenee ja kaupungin erilaiset hallinnolliset salaisuudet saavat aikaan kaksi mielipideleiriä.

Kun tekijä alkaa marssittaa esille tapahtumiin myöhemmin vaikuttavia henkilöitä, asiat muuttuvat todella mielenkiintoisiksi. Tuntuu kuin kuvun ilmalla olisi vaikutusta ihmisten mieleen. Kaupunkia johtaa käytännössä James Rennie, kovalla ja uskonnollisella kädellä. Hän hallitsee myös kaupunginvaltuuston päätöksentekoa, omalla erikoisella tavallaan. Yleensä tähän liittyy suoranainen kiristys, lahjonta tai muu salamyhkäinen mielipidevaikuttaminen.

Pieni vastarintaliikekin alkaa muodostua, varsinkin erään lapsijoukon tehtyä omia tutkimuksiaan kaupungin ympärillä. Muidenkin vastarintaliikkeiden tapaan tämä yritetään murskata erilaisin, usein epäreiluin ja -rehellisin tavoin. Rennie haluaa johtaa kaupunkia vaikka hamaan loppuun asti. Hänelle ei kuvun haihtumisella ole kiire lainkaan… Omat poliisivoimat, joihin täydennykseksi pyydetään nuoria, hulluja ja vastuuttomia toimijoita, valvovat laittomin keinoin järjestystä jo löyhkäävässä kaupungissa. Kaupungissa, joka alkaa rappeutua sekä strukturaalisesti että moraalisesti erittäin nopeasti.

King pyörittää jälleen lukijaansa yli 1 000 sivun verran melkoisessa hetteikössä hetkeäkään hukkaamatta pikkukaupungin syvimmästä olemuksesta sekä inhimillisen pahuuden eri asteista lähtien aina normaalin perhe-elämän yritykseen asti. Mikä merkitys on varsinkin lasten oudoilla unilla, joissa toistuu samantapainen teema Halloweenista ja sen läheisyydestä? Monelta osin kirjassa on pientä tuttuuden tuntua eikä ehkä aivan suotta: tekijä yritti aloittaa kirjoittamisen jo vuonna 1976. Ei ihme, että monet aikaisemmista kirjoista tutunomaiset ajatukset, ideat ja henkilöt ovat jalostuneet tässä lopulliseen muotoonsa. Mitään lainauksia tässä ei vanhoista tekijän kirjoista ole. Sen sijaan, tavan mukaan, mielenkiintoisia ja joillekin ehkä huomaamattomia viittauksia eri tapahtumiin, toisiin kirjoihin ja jopa toisten kirjailijoiden hahmoihin.

Tekijän aivan kärkituotantoa tämä ei ehkä ole, mutta ehdottomasti varsinkin fanien kannattaa tämä lukea. Ensimmäiseksi en aloittaisi kyllä herran tuotantoon tutustumista tästä opuksesta, sen verran tämä vaatii jo muunkin tuotannon tuntemista. Kaikkinensa kelpoista jännitystä ja kauhua, mutta ei shokeeravalla tavalla — vaikka nyt muutamia murhia tapahtuukin ja kaikenlaista omalaatuista on ilmassa. Tiivistäminen olisi ehkä ollut paikallaan, mutta toisaalta, ei tämä silloin enää olisi taatusti Kingin omimpaa sanottavaa! Tiiliskivi, jonka parissa kauhun kaverit viihtyvät ainakin muutaman päivän.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Nyt kun tämä tulee tv-sarjana, aloin lukea tätä tiiliskiveä. Mikään King-fani en ole, enkä ole vuosiin lukenut yhtään hänen kirjaa, mutta tämä vaikuttaa ihan lupaavalta. En tiedä, paljonko pari tv:stä nähtyä sarjan osaa vaikuttaa, mutta yleensä kirja vaikuttaa tosi hyvältä elokuvaan / tv-sarjaan verrattuna :-). Tosin tapahtumat näyttävät menevän hyvin eri tavalla kirjassa ja tv:ssä, ainakin näin alkumetreillä.

  2. Aikansa kesti kahlata yli tuhat sivua, kun kirja ei ihan hirveästi antanut vetoapua, mutta nyt se on luettu. Ei se huono ollut, kyllähän King ihan hyvin kirjoittaa, mutta olen parempiakin lukenut. TV-sarjaa en pysty enää katsomaan, tapahtumat menevät siinä ihan eri tavalla kuin kirjassa. Harmittaa, ettei alkuperäistä teosta ole lainkaan kunnioitettu. Esim. Martinin Tulen ja jään laulun tv-sarja noudattaa uskollisesti kirjasarjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...