Piia Leino: Lakipiste

Lakipiste

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yritysjohtaja kuolee kelluntatankkiinsa. Toisen johtajan kaasuliedestä alkanut tulipalo polttaa yöllä koko talon. Perhe joutuu leijonien raatelemaksi safarilla. 2040-luvulla tekoälyn ohjaama tekniikka on osallisena monessa kuolemaan johtavassa onnettomuudessa. Kun työnantaja vihjaa jotain arkaluonteista ja hämärää olevan meneillään, Googlen suomalaisten paikallisuutisten toimittaja Aaro vetäytyy Tammilaakson ekoyhteisöön ottamaan asiasta selvää. Onko rauhallisessa, lähes verkkovapaassa luontoretriitissä piilossa vaarallinen hakkeri?

Lakipiste on Piia Leinon kolmas melko läheiseen tulevaisuuteen tähyilevä romaani. Kun Taivas tutki ihmisyyttä virtuaalimaailmassa ja Yliaika puolestaan yhteiskuntaa ja arvokasta elämää, on nyt keskiössä kommunikaatio koneen kanssa. Onko tekoälyn mahdollista kehittyä persoonaksi? Ja jos tekoäly persoona, kuinka sen kanssa eletään? Elämä on läheistä vuorovaikutusta tietokoneiden kanssa. Kuka lopulta päättää ja mikä päätöksiä ohjaa?

Lakipiste on lopulta melko suoraviivainen ja sujuva jännäri. Aaron ympärillä Tammilaaksossa on hyvin monenlaista väkeä, eikä voida sanoa hänen integroituvan helposti epäluuloiseen yhteisöön. Luottamuksen rakentaminen, inhimillisen yhteyden saavuttaminen, on vaikeaa. Aaro ei itsekään ole kovin innokas nuuskimaan liikaa, mutta jotain on tehtävä. Aika käy vähiin, ja ratkaisuhetkien lähestyessä on Aaron omakin nahka vaarassa.

Piia Leinon kirjat tarjoavat aina kiinnostavaa ajattelemisen aihetta. Lähitulevaisuusfiktion maailmanrakennus on jo hänen aiemmissa teoksissaankin ollut vahvaa, ja Lakipisteen tekoälyteema ja ekoyhteisö jatkavat tällä samalla linjalla. Jos kurkistus parinkymmenen vuoden päähän kiehtoo, voi Piia Leinon Lakipistettä ilomielin vinkata.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...