Piia Leino: Lakipiste

Lakipiste

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yritysjohtaja kuolee kelluntatankkiinsa. Toisen johtajan kaasuliedestä alkanut tulipalo polttaa yöllä koko talon. Perhe joutuu leijonien raatelemaksi safarilla. 2040-luvulla tekoälyn ohjaama tekniikka on osallisena monessa kuolemaan johtavassa onnettomuudessa. Kun työnantaja vihjaa jotain arkaluonteista ja hämärää olevan meneillään, Googlen suomalaisten paikallisuutisten toimittaja Aaro vetäytyy Tammilaakson ekoyhteisöön ottamaan asiasta selvää. Onko rauhallisessa, lähes verkkovapaassa luontoretriitissä piilossa vaarallinen hakkeri?

Lakipiste on Piia Leinon kolmas melko läheiseen tulevaisuuteen tähyilevä romaani. Kun Taivas tutki ihmisyyttä virtuaalimaailmassa ja Yliaika puolestaan yhteiskuntaa ja arvokasta elämää, on nyt keskiössä kommunikaatio koneen kanssa. Onko tekoälyn mahdollista kehittyä persoonaksi? Ja jos tekoäly persoona, kuinka sen kanssa eletään? Elämä on läheistä vuorovaikutusta tietokoneiden kanssa. Kuka lopulta päättää ja mikä päätöksiä ohjaa?

Lakipiste on lopulta melko suoraviivainen ja sujuva jännäri. Aaron ympärillä Tammilaaksossa on hyvin monenlaista väkeä, eikä voida sanoa hänen integroituvan helposti epäluuloiseen yhteisöön. Luottamuksen rakentaminen, inhimillisen yhteyden saavuttaminen, on vaikeaa. Aaro ei itsekään ole kovin innokas nuuskimaan liikaa, mutta jotain on tehtävä. Aika käy vähiin, ja ratkaisuhetkien lähestyessä on Aaron omakin nahka vaarassa.

Piia Leinon kirjat tarjoavat aina kiinnostavaa ajattelemisen aihetta. Lähitulevaisuusfiktion maailmanrakennus on jo hänen aiemmissa teoksissaankin ollut vahvaa, ja Lakipisteen tekoälyteema ja ekoyhteisö jatkavat tällä samalla linjalla. Jos kurkistus parinkymmenen vuoden päähän kiehtoo, voi Piia Leinon Lakipistettä ilomielin vinkata.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...