Saara Henriksson ja Aino­-Maija Leinonen: Leppoisa opas huusholliin

Leppoisa opas huusholliin

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Leppoisa opas huusholliin on nimensä mukainen kirja: ei tiukkapiponen entisaikojen joka kodin tuhattaito, vaan moderni näkemys kodinhoidosta. Sen kirjoittajat ovat nuoria tamperelaisia: Saara Henriksson on kirjailija, joka ei omien sanojensa mukaan ollut 17­-vuotiaana kotoa muuttaessaan koskaan pessyt yhtään koneellista pyykkiä, ja Aino­-Maija Leinonen siivousalan ammattilainen, joka joutuu aina ihmettelemään oman kotinsa epäjärjestystä. Kirja keskittyykin eniten siivoukseen, sekä kaaoksen välttämisen suuriin linjoihin että pienempien yksityiskohtien nikseihin.

Leppoisa opas huusholliin ei siis ole mitenkään tiukkapipoinen, vaan varsin humoristinen ja suhteellisuudentajuinen, jos kohta kirjoittajat antavatkin jostain asioista napakoitakin ohjeita: erityisen huonona harrastuksena he esimerkiksi pitävät sisustamista, jonka he näkevät lähinnä kerskakulutuksena ja vieraiden miellyttämisenä, mikä kyllä ainakin minusta oli ehdottomuudessaankin aika virkistävä arvio. Liialliseen perfektionismiin pyrkimystä kodinhoidossa kirjoittajat pitivät myös kovin tuhoisana.

Oli näistä näkemyksistä nyt sitten mitä mieltä tahansa, kirjan käytännöllinen osuus tuntui ihan hyödylliseltä. Erityisen ilahduttavaa oli sen kiihkoilematon suhtautuminen ekologisuuteen ja kierrätykseen, ja siivouksen avuksi annetut niksit olivat käytännöllisiä ja kokeilemisen arvoisia, vaikkeivat sinänsä mitään vallankumouksellisen uusia: liian monia tehoaineita ja kemikaaleja kehotettiin välttämään ja käyttämään niiden sijasta kotikonsteja ja siivouskomerosta tai keittiöstä löytyviä aineita, kuten mäntysuopaa, soodaa ja etikkaa. Neuvoja annettiin kirjan pieneen kokoon nähden monipuolisesti esimerkiksi eri pintamateriaalien hoidosta ja jätteiden lajittelusta. ­

Uskoisin että tästä kirjasta olisi kaikista eniten iloa omaa kotiaan perustavalle nuorelle uusavuttomuuden torjumiseksi.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...