Saara Henriksson ja M.G. Soikkeli (toim.): Surupukki : ruotsalaisia tieteistarinoita

Surupukki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ruotsissakin kirjoitetaan tieteiskirjallisuutta – tiesittekö? Tähän antologiaan on noukittu kuusi edustavaa ruotsalaista science fiction -novellia, jotka on valikoitu kilpailuvoittajista ja ruotsalaisista antologioista. Toimitustyön ovat tehneet Saara Henriksson ja Markku Soikkeli ja käännöksistä on vastannut Christine Thorel. Kokoelman tunnetuin kirjailija lienee Karin Tidbeck, joka kirjoittaa sekä ruotsiksi että englanniksi ja on vieraillut Suomessakin Finnconissa.

Valikoima on mielenkiintoinen. Mukaan mahtuu niin uuskummampaa tavaraa, kuten Tidbeckin kirjoittama niminovelli Surupukki, kuin perinteisempääkin scifiä, kuten Oskar Källnerin mainio siirtokuntakuvaus Pancasila.

Aika ohkainen tämä antologia lopulta on – olisihan näitä voinut enemmänkin olla kuin kuusi. En myöskään pahastuisi, jos Osuuskumma tekisi vastaavia antologioita muistakin maista; on aina mielenkiintoista tutustua tieteiskirjallisuuteen, joka ei tule englanninkielisestä maailmasta.

Kirjan lopussa on myös katsaus ruotsalaiseen science fiction -lehtien maailmaan. Suomessa onkin asiat varsin hyvin, esimerkiksi Portin kaltainen perusjyrä Ruotsista tuntuu puuttuvan kokonaan. Muutenkin Suomen scifi-fandom vaikuttaa erinomaisen ahkeralta Ruotsiin verrattuna, ainakin kirjassa olevan artikkelin perusteella.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...