Anne-Maija Aalto: Lumen hiljaisuus

Lumen hiljaisuus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Korento herätti mielenkiintoa tutustua Anne-Maija Aallon tuotantoon laajemmin. Palkittu Mistä valo pääsee sisään on vielä kirjan joululahjaksi saaneen nuoren luettavana, joten sitä odotellessa nappasin kirjastosta pienoisromaanin Lumen hiljaisuus.

Keho ei ollut turvapaikka. Se oli arvaamaton ja epämukava ja se kantoi sisällään selittämättömiä asioita.

Voisin kuvitella, että kirja on saanut lähtökohtansa kuvista Japanin todella lumisista talvista. Sellaisesta lumieristyksestä se nimittäin kertoo. Kirjan päähenkilö Atsuko on nuori nainen, joka on päättänyt jättää entisen elämänsä taakseen. Kotiseudulla Nagoyassa asuvat vain isä ja äiti, joista Atsuko on vieraantunut. Veli on kadonnut elämästä jo aikaisemmin. Niinpä kun työ­paikalla kysellään, kuka olisi valmis siirtymään pohjoiseen yhtiön Sendain toimipisteeseen, Atsuko on vapaaehtoinen.

Atsuko haluaa tehdä matkan hitaammilla junilla, jotka kulkevat kaiken maailman pikkukylien kautta ja niinhän siinä sitten käy, että juna joutuu pysähtymään pieneen vuoristokylään, koska radat ovat täynnä lunta, eikä eteenpäin pääse. Luvassa on ainakin muutama päivä odottelua pikkukylässä lumen keskellä.

Vuorella Atsuko joutuu kohtaamaan menneisyytensä, jonka hän on unohtanut, mutta jonka hänen ihonsa ja kehonsa vielä muistaa. Muistot lapsuuden kesän tapahtumista alkavat pikkuhiljaa kelautua auki. Atsuko ymmärtää vihdoin miksi ja minne veli katosi ja lopulta Atsukon täytyy tehdä sovinto itsensä ja menneisyytensä kanssa.

Lumen hiljaisuus on vähäeleinen, tyylikkäästi kerrottu tarina. Sen puitteissa on ripaus taianomaisuutta, jonka alla on lopulta karmivia salaisuuksia. Aalto mielletään kai enimmäkseen nuortenkirjailijaksi; tämä on kuitenkin minusta enemmän aikuisten tai ainakin nuorten aikuisten kirja. Kirjan kansikuva on Anne-Maija Aallon siskon Amanda Aallon käsialaa, elegantti vesiväriteos sopii kirjan tunnelmaan erinomaisesti.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...