Kari Hotakainen: Luonnon laki

Luonnon laki

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Maalämpöyrittäjä Rautala ajaa hurjan kolarin. Tuntikausia kestäneen leikkauksen jälkeen hän on valmis aloittamaan kuukausien toipumisprosessin sairaalan vuodeosastolla. Aiemmin lähinnä verotuksen porsaanreikiä etsinyt kuittienostaja huomaa, mitä kaikkea verovaroilla kustannetaan. Mitä tarkoittavat hallituksen budjettileikkaukset ja yövuoron hoitohenkilökunnan karsiminen? Mitä tarkoittaa kestävyysvaje yksittäisen ihmisen näkökulmasta?

Kari Hotakainen tutkii Luonnon laissa hyvinvointivaltiota monien esimerkkien kautta. Yöhoitaja, omaishoitaja, muistisairas, nainen viimeisillään raskaana, sierraleonelainen huumediileri ja niin edelleen. Vähän muun tarinan ulkopuolelta tutkitaan myös hallituksen budjettileikkaajan ajatusmaailmaa. Hotakainen on tällä kerralla pääosin vakava, mutta osuva. Hän avaa selkeälle kielelle niitä talousongelmia, joiden kanssa meidän kaikkien pitäisi tulla toimeen.

Hotakaisella on edelleen Suomen terävin virke. “Ennen saa siasta hieromalla ajokoiran kuin Hännisestä kunnon kirvesmiehen.” Minulle Hotakaisen kieli ja sen hieno rytmi ovat aina olleet lähtökohtia hänen teoksiaan lukiessani. Niin on nytkin: Luonnon lain hotkaisee lähes kertaistumalta. Tarinaltaan se ei kuulu Hotakaisen parhaimpiin – ehkä hahmoja ja lähestymiskulmia on lopulta liikaa – mutta lukea se joka tapauksessa kannattaa. Suosittelen.

Marko Gustafsson haastattelee Kari Hotakaista Prosak-proosaklubilla.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...