Maylis De Kerangal: Maailma käden ulottuvilla

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Paula on parikymppinen pariisilainen, joka hakeutuu intensiiviselle puolen vuoden koristemaalauskurssille Brysseliin. Taidekoulussa tulevat tutuiksi erilaiset puulajit, marmorit ja muut luonnonmateriaalit, joita jäljittelevien trompe l’œil -tekniikoiden harjoittelemisesta ja hallinnasta koristemaalauksessa on kyse. Paula alkaa elättää itseään kiertelevänä maalarina Pariisista Italiaan ja Moskovaan, kunnes päätyy suurelle Lascaux’n luolan rekonstruktiota valmistavalle työmaalle kalliomaalauspohjia tekemään.

Maylis de Kerangal ottaa kaiken irti erikoisesta aiheesta. Lukija on hengästyä kaikessa siinä pikkutarkassa teknisessä yksityiskohtatulituksessa, jota de Kerangal koristemaalauksen ympäriltä kehittelee. Mutta ei Maailma käden ulottuvilla silti mikään raskas kirja ole – ei, vaikka de Kerangalin virkkeet pitkiä ja monipolvisia ovatkin. Maylis de Kerangal luo hienon kertomuksen aiheesta, josta ainakaan minä en etukäteen tiennyt juuri mitään. Maailma käden ulottuvilla ei ehkä toimi pieninä annoksina. Tähän haluaa uppoutua.

Paitsi koristemaalausta käsittelee Maailma käden ulottuvilla myös nuoren naisen itsenäistymistä ja aikuistumista. Paula haluaa irrottautua kodin otteesta, mutta toisaalta on myös aina valmis palaamaan hetkeksi vanhaan omaan huoneeseensa, kassit pakattuna, väliaikaisesti vain työmaiden välillä, mutta rakastavien ja huolehtivien vanhempien luokse. Paulalla menee monta vuotta ymmärtää, että vaikka ajat ja ihmiset ympärillä vaihtuvat, Brysselin aikojen kämppäkaveri Jonas säilyy lähellä. Paulan ja Jonasin suhteen kehittyminen, tai oikeastaan sen luonnollinen läsnäolo, on yksi kirjan kauniita yksityiskohtia.

Maylis de Kerangal on tämän syksyn aikana tehnyt minuun valtavan vaikutuksen kahdella käännetyllä romaanillaan. Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät on ehkä sittenkin vielä pikkuisen parempi kuin Maailma käden ulottuvilla, mutta yhtä kaikki kyseessä on yksi tämän hetken kiinnostavimmista ranskalaiskirjalijoista. Suosittelen!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Aamen, nyt vain odotellaan että de Kerangalia suomennetaan lisää, molemmat tähänastiset ovat erinomaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...