Alexander von Schönburg: Maailmanhistoria muutamassa minuutissa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Enkä edes usko, että joku on todella kiinnostunut ateenalaisten elämästä vuonna 400 eaa. tai roomalaisten murheista vuonna 10 jaa. Historiassa kiinnostavat ne kysymykset, jotka heräävät meissä muinaista Ateenaa tutkiessamme, ja se, mitä meille merkitsevät tänään vastaukset niihin kysymyksiin, joita ihmiset silloin esittivät.

Berliiniläinen kreivi Alexander von Schönburg on omien sanojensa mukaan historiankirjoituksen amatööri, siis sanan alkuperäisessä merkityksessä. Amatöörihän tulee ranskan sanasta amateur, joka tarkoittaa rakastajaa. Ja sellainen kuva toimittajana työskentelevän von Schönburgin lennokkaan rennosta kirjasta Maailmanhistoria muutamassa minuutissa todellakin välittyy. Von Schönburg on kirjoittanut ylimääräiset mutkat suoriksi vetävän parisataasivuisen johdatuksen ihmiskunnan kehitykseen.

Von Schönburgin mielestä ihmiskunta on tehnyt kautta aikain kaksi merkittävää keksintöä, kaikki muu on enemmän tai vähemmän alisteista näille peruspilareille. Kognitiivinen vallankumous joitakin kymmeniä tuhansia vuosia sitten teki Homo sapiensista erilaisen muihin lajeihin verrattuna: ihminen oppi taidon kuvitella ja käsitteistää. Toinen suuri muutos oli reilut 10 000 vuotta sitten kehittynyt maanviljelys, joka antoi ihmisille mahdollisuuden asettua aloilleen.

Maailmanhistoria muutamassa minuutissa tarvitsee noin kymmenen sivun mittaisen luvun kattamaan neljän ja puolen miljardin vuoden ajanjakson maapallon synnystä nykypäivään. Tämän jälkeen hän tekee nostoja erilaisilta elämän ja ihmiskulttuurin alueilta, mutta yksittäiseen hahmoon tai tapahtumaan pysähtyessäänkin hän pitää kokonaiskuvan yhä suurena. Alexander von Schönburg pelkistää pelkistämistään, mutta löytää olennaisen.

Maailmanhistoria muutamassa minuutissa on hyvä tietokirja. Alexander von Schönburg on terävä, nokkela ja sujuva. Hän ymmärtää laajoja kokonaisuuksia ja antaa arvon monenlaisille ajatusrakennelmille. Kaiken kaikkiaan mitä suositeltavin teos siis!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...