Leif Salmén: Maanalainen moskeija

Osta kirja itsellesi

Tekijä paneutuu tällä kertaa uskomattoman laajoilla tiedoillaan sekä virkistävän viiltävästi eurooppalaisuuden ytimeen ja maanosan sekasortoiseen nykytilaan. Miten euro on ajautunut umpikujaansa ja mitä olisi vielä tehtävissä? Samalla hän johdattelee lukijansa vaivattomasti laajempien yhteyksien ja historian ääreen pohtimaan sitä, miksi eurooppalaiset kuvittelevat olevansa ylivaltiaita. Hän analysoi terrorismia ja ennustaa asioita, jotka jo osin ovatkin ehtineet toteutua – onko tämä yllättävää?

Tekijä kirjoittaa markkinataloudesta, etsii eurooppalaisen ideologian lähteitä, luotaa lehdistön syntymistä ja sananvapauden toteutumista, teilaa uskon markkinavoimiin, puhuu piratismista ja muuttoliikkeestä johdattaakseen lukijan lopulta myös pyhien tekstien äärelle.

Leif Salmén on parhaimmillaan esseistinä eikä tämä kokoelma ole poikkeus. Neljätoista esseetä, jotka antavat historian ja nykypäivän analyysin ohessa myös runsaan kulttuurikatsauksen sekä tuovat tiedoksi poliittisesti surkeat päätökset. Parasta on kielen vaivaton sujuvuus, asiasta toiseen siirtyminen on mutkatonta, vaikka aikajana voikin olla satoja vuosia. Myös paikat vaihtuvat ihailtavasti; matka Joroisista ja Siilinjärveltä Lontooseen tai Galantaan on aina yhtä hienoa, tosin eri tavoin. Ihailen miehen vaivatonta ajatuksenjuoksua, jota ei sinänsä ole vaikea seurata – tosin lähteet voivat olla itsellä hieman hukassa.

Lukijalta tosin sopiikin sitten edellyttää perustietoja eurooppalaisesta kulttuurista ja tällä todellakin tarkoitetaan jotakin muuta kuin tosi-tv -formaatteja. Kannattaa siis hakea lähelle tiivis historiallinen katsaus, josta tarkistaa muutama asia. Tekijä ei anna anteeksi itselleen eikä myöskään sivistymättömille lukijoilleen. Hän antaa lukijan käsiin uusia välineitä käsitellä Euroopan nykytilaa hieman toisin tavoin kuin yleensä tulemme ajatelleeksi ja tarjoaa samalla myös loistavaa kielellistä ja ajatuksellista särmää.

Erinomainen esseekokoelma, joka vaatii myös lukijalta paneutumista asiaan. Suosittelen kaikille itsenäisesti ajatteleville ja haastetta etsiville kulttuurin sekakäyttäjille!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. No tässä on ainakin nykyaikana vetävä otsikko, aihe aikamoisen laaja ja mielipiteitä jakava.

    Miksiköhän Timbuktu-Hardwick juttuun ei voinut kommentoida mitään?

  2. Jostain syystä siellä oli rasti pois ruudusta ”Salli kommentointi”, en tiedä miksi. Nyt on kommentointi sallittu taas siinäkin jutussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.