Leif Salmén: Maanalainen moskeija

Maanalainen moskeija

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Leif Salmén paneutuu tällä kertaa uskomattoman laajoilla tiedoillaan sekä virkistävän viiltävästi eurooppalaisuuden ytimeen ja maanosan sekasortoiseen nykytilaan. Miten euro on ajautunut umpikujaansa ja mitä olisi vielä tehtävissä? Samalla hän johdattelee lukijansa vaivattomasti laajempien yhteyksien ja historian ääreen pohtimaan sitä, miksi eurooppalaiset kuvittelevat olevansa ylivaltiaita. Hän analysoi terrorismia ja ennustaa asioita, jotka jo osin ovatkin ehtineet toteutua – onko tämä yllättävää?

Salmén kirjoittaa markkinataloudesta, etsii eurooppalaisen ideologian lähteitä, luotaa lehdistön syntymistä ja sananvapauden toteutumista, teilaa uskon markkinavoimiin, puhuu piratismista ja muuttoliikkeestä johdattaakseen lukijan lopulta myös pyhien tekstien äärelle.

Leif Salmén on parhaimmillaan esseistinä eikä tämä kokoelma ole poikkeus. Neljätoista esseetä, jotka antavat historian ja nykypäivän analyysin ohessa myös runsaan kulttuurikatsauksen sekä tuovat tiedoksi poliittisesti surkeat päätökset. Parasta on kielen vaivaton sujuvuus, asiasta toiseen siirtyminen on mutkatonta, vaikka aikajana voikin olla satoja vuosia. Myös paikat vaihtuvat ihailtavasti; matka Joroisista ja Siilinjärveltä Lontooseen tai Galantaan on aina yhtä hienoa, tosin eri tavoin. Ihailen miehen vaivatonta ajatuksenjuoksua, jota ei sinänsä ole vaikea seurata – tosin lähteet voivat olla itsellä hieman hukassa.

Lukijalta tosin sopiikin sitten edellyttää perustietoja eurooppalaisesta kulttuurista ja tällä todellakin tarkoitetaan jotakin muuta kuin tosi-tv -formaatteja. Kannattaa siis hakea lähelle tiivis historiallinen katsaus, josta tarkistaa muutama asia. Salmén ei anna anteeksi itselleen eikä myöskään sivistymättömille lukijoilleen. Hän antaa lukijan käsiin uusia välineitä käsitellä Euroopan nykytilaa hieman toisin tavoin kuin yleensä tulemme ajatelleeksi ja tarjoaa samalla myös loistavaa kielellistä ja ajatuksellista särmää.

Maanalainen moskeija on erinomainen esseekokoelma, joka vaatii myös lukijalta paneutumista asiaan. Suosittelen kaikille itsenäisesti ajatteleville ja haastetta etsiville kulttuurin sekakäyttäjille!

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...