Jack Kirby ja Stan Lee: Mahtava Thor

Osta kirja itsellesi

Jack Kirbyn arvostus on jo pitkään ollut nostalgiasävytteisessä nousussa. Kukapa keski-ikäinen supersankarien ystävä ei muistelisi hänen piirtämiään Ihmenelosten seikkailuja, joita julkaistiin Suomessakin ahkeraan 1980-luvulla. 1960-luvun Kirbyä saadaan lisää kovakantisessa Thor-kirjassa, mutta julkaisuhan on mustavalkoinen! Kaikki hienot karkkivärit ovat jääneet rapakon taakse.

Teos nivoutuu planeettojen energiaa elinvoimakseen imevän Galactuksen syntytarinan ympärille. Myös Thorin synty kerrotaan niin kuin se alunperin esitettiin Journey into Mystery -lehdessä, jossa Thor esiintyi ensimmäisen kerran. Valitettavasti Thorin muut vastustajat ovat persoonattomia ja aivottomia tuhokoneita, ja tarinat koostuvat pelkästään pullistelusta ja pieksämisestä. Ainoastaan kerronnan taitava rytmitys ja Jack Kirbyn taide pitävät lukijan hereillä. On upea tarkastella avaruusalusten ja muinaisjumalten haarniskoiden muotoja, vaikka niiden tyyli vaihteleekin jaksosta toiseen. Yksityiskohdat eivät olleet vielä 1960-luvulla lukkoon lyötyjä. Tähtitaivas, räjähdykset ja tulipalot on silattu Kirbyn tunnistettavalla, palloista muodostuvalla kynänjäljellä.

Leen teksti on jopa mahtipontisempaa kuin yleensä. Thor puhuu mielellään itsestään kolmannessa persoonassa: ”Ja missä vaara uhkaa, sinne käy ukkosen jumalan tie. Sieltä Thor löydetään.” 270 sivun jälkeen uhoamisesta alkaa olla aika puutunut. Ja ne värit, miksi kirjan pitää olla mustavalkoinen?

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Kommentti

 1. Yksi Egmontin syksyn sarjakuvajulkaisuista joka on jäänyt vähälle huomiolle, on supersankariklassikko Thor. Stan Leen ja Jack Kirbyn käsialaa oleva kokoelma sisältää lehdet The Mighty Thor 158–170.

  Vajaa 300-sivuinen kokoelman lehdet ovat alun perin 1960-luvulta ja se näkyy. Stan Lee monesti tuntui yrittävän ahtaa sivuille mahdollisimman paljon, mutta Thorissa moista ei ole ainakaan kuvien suhteen. Sivurakenne suosii suhteellisen suuria ruutuja ja se antaa Kirbyn piirroksille paljon tilaa.

  Dialogi sen sijaan on varsin ahdettua. Thorille on ihan ominaista kesken taistelun laukoa parin kirjan verran tekstiä. Hidastempoisen dialogin ongelmat korostuvat, sillä ajan vaikutus näkyy vahvasti siinä. Esimerkiksi:

  ”Jos olette maasta, en ole kaltaisianne nähnyt. Teistä henkii armoton eläimellisyys ja silti teillä on suuria voimia käytössänne.”
  Thor

  Aikamoinen litania yhden lyönnin aikana sanottavaksi.

  Kokoelma sisältää lukuisia yksittäisiä juoniketjuja. Vanhanajan Marvel-universumin mukaisesti setti on varsin laidasta laitaan meneviä. Yhtenä hetkenä Thor saattaa kohdata maailmoja syövän Galaktuksen ja sitä seuraavaksi taistella kommunistien rakentamaa Termomiestä vastaan.

  Mahtava Thor-kokoelma on osa supersankarien historiaa. Jos asennoituu oikein, se on oikein mainiota viihdettä. Mikäli taas kaipaa tuoreenpia tulkintoja esim. Marvel-elokuvien hengessä, kannattaa kääntyä tuoreenpien julkaisujen puoleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...