Dashiell Hammett: Maltan haukka

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Dashiell Hammettin luoma Sam Spade on kovaksikeitetyn yksityisetsivän mallikappale ja Maltan haukka on kyseisen dekkarigenren tärkeimpiä pääteoksia. Spade ei pelkää poliisia eikä pahojakaan miehiä, eikä hän epäröi edes käydä paljain nyrkein aseistettua vastustajaa vastaan, jos tilanne niin vaatii. Maltan haukassa tilanne vaatii niin usein.

Tapahtumat alkavat, kun upea punapää tulee Spaden ja hänen liikekumppaninsa Miles Archerin toimistoon pyytämään apua. Hän höpisee jotain sisarestaan, eikä Spade usko sanaakaan. Sen sijaan hän uskoo tytön 200 dollariin. Vain hetkeä myöhemmin tytön mukaan lähtenyt Archer ammutaan kuoliaaksi. Myös oletettu ampuja pääsee pian hengestään, ja nyt poliisin epäilykset kohdistuvat suoraan Spadeen. Spade kuitenkin tietää, että poliisilla ei ole pienintäkään hajua siitä, kuinka kaksi kuolemaa linkittyy toisiinsa. Kaksisataa dollaria muuttuu ensin muutamaksi satalappuseksi, sen jälkeen puhutaan tuhansista. Kaiken taustalla on musta haukkaa esittävä veistos, jonka oikeaa arvoa voi vaan arvailla.

Maltan haukka on kaikkea, mitä hyvältä dekkarilta toivoo. Tarkasti piirretyt henkilöhahmot, hampaiden välistä sihahteleva lakoninen dialogi, jännittävät juonenkäänteet, jotka vievät ennalta-arvaamattomiin suuntiin, ripaus rappioromantiikkaa, hieman kauniita kohtalokkaita naisia ja — yllätys lopussa. Dashiell Hammett todella tiesi, kuinka jännitys rakennetaan. Ei ihme, että Maltan haukka on säilyttänyt arvonsa jo 80 vuoden ajan dekkarikirjaston kunniapaikalla. Suosittelen!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...