Jimmy Burns: Maradona : Maailman paras jalkapalloilija?

Maradona

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Diego Maradona. Jumalasta seuraava – ylöspäin, sanoisivat monet. 1980-luvulla eläneet muistavat vuoden 1986 jalkapallon MM-kilpailut Meksikossa juuri Maradonan vuoksi. Kaksi uskomatonta maalia välierässä Englannin verkkoon ja muutenkin fantastiset kisat parhaassa iässään olleelta argentiinalaiselta jättivät unohtumattoman jäljen koko jalkapalloa seuraavan maailman sydämiin. Diego Maradona, yksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista, oli huipulla, mutta nurkan takana väijyi jo täydellinen romahdus.

Jimmy Burnsin Maradona ei ole pelkkä sankari ja verraton luonnonlahjakkuus. Burns käy läpi kriittisesti myös Maradonan persoonan varjopuolia sekä pyrkii ymmärtämään ja selittämään Maradonan skandaalien sävyttämää elämää. Maradona tiesi olevansa erityinen, hänen suunnattomalle egolleen ei käynyt mikään muu kuin se, mitä hän halusi. Ei kompromissejä, aina täysillä!

Jimmy Burnsin autorisoimaton elämäkerta Maradonasta ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 1996. Tämä käännös on tehty ennen vuoden 2010 MM-kilpailuja ilmestyneestä kirjan toisesta laitoksesta, jonka muutokset alkuperäiseen eivät liene valtavia – lähinnä viimeinen luku ja esipuhe on lisätty ja muutamia editointeja tehty sinne tänne. Burns käy melko kronologisesti läpi Maradonan nousun slummeista maailman huipulle, Buenos Airesista Barcelonan kautta Napoliin, josta Maradonan tie kävi vähitellen takaisin kohti kotimaata.

Burns on haastatellut useita Maradonan kanssa tekemisissä olleita, mutta itse Maradonan kanssa hän ei yhteyteen päässyt. Tämä ei ole voinut olla vaikuttamatta kirjan keskeisimpiin näkökulmiin. Burns on nimittäin sangen kriittinen yleensä jumaloitua supertähteä kohtaan. Ehkäpä tämän kirjan kanssa sopivan parin muodostaakin Maradonan omaelämäkerta El Diego (Ajatus Kirjat 2006), joka on puolestaan melkoisen kritiikittömästi omaan napaan tuijottava, mutta sellaisenaan varsin kelvollinen teos. Totuus lienee jossakin näiden välillä.

Mitä sitten jää käteen Jimmy Burnsin Maradonasta? Kokaiini, efedriini, naiset ja poppamiehet. Epävarma mies, joka osasi myydä itsensä lähes jumalana, mutta joka ei osannut käsitellä sitä. Monimutkainen, monipuolinen, häikäilemätön, sekava ja tempoileva. Tätä kaikkea on Maradona. Totuutta tosin sekoittavat Burnsin paikoin hieman sekavasti etenevä teksti, josta (alkuteosta tuntematta) ainakin osa mennee kääntäjien piikkiin. Ainakaan jalkapallon MM-karsintasysteemi ja lopputurnauksen ottelukaavio eivät ole yhtään niin kryptisiä asioita kuin ne tässä tuntuvat olevan, eivätkä kaikki vuosiluvutkaan aina oikein tunnu pysyvän kohdillaan. Kuitenkin tietyin varauksin tätä voi suositella – onhan kyse kuitenkin Maradonasta.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 248 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...