Hilary Mantel: Margaret Thatcherin salamurha

Osta kirja itsellesi

Raflaavan otsikon takana on Hilary Mantelin herkullinen novellikokoelma. Mantel on työstänyt viime vuodet jatko-osaa Susipalatsille ja Syytettyjen salille, Booker-palkituille kirjoille Thomas Cromwellistä.

Vaihteluksi väliin on syntynyt myös novelleja. Kokoelman tarinoita voisi lyhyesti kuvata julmiksi: tiettyä häijyyttä niissä kaikissa on.

Parasta antia löytyy heti alusta. Anteeksi että häiritsen kertoo Saudi-Arabian Jeddassa miehensä työn vuoksi elävästä länsimaisesta naisesta, jonka kotiin keskittyvään elämään tulee häiriö, kun pakistanilainen liikemies ilmestyy hänen ovelleen eräänä iltana, ja tilanne kehittyy ajan mittaan kiusalliseen suuntaan.

Tarinan puitteet ovat mielenkiintoiset ja jossain määrin omaelämäkerralliset: Mantel on itsekin elänyt sairastelevan kirjailijan elämää Jeddassa.

Sydän pettää varoittamatta on häkellyttävä, liikuttava kuvaus kertojan sisaresta, joka hiljalleen katoaa anoreksiaan.

Kirjan niminovelli, kohua herättänyt salamurhafantasia, kertoo porvarisnaisesta, joka luulee päästävänsä sisään putkimiehen, mutta asuntoon asteleekin salamurhaaja, joka suunnittelee ampuvansa läheisessä sairaalassa silmäoperaatiosta toipuvan Margaret Thatcherin.

Salamurhan ympärillä käytävä keskustelu on hämmentävä. Englantilaisia tarina on närkästyttänyt, minusta se ei ollut niin kummallinen, eikä missään nimessä kokoelman parasta antia, mutta aiheen käsittely on kieltämättä kiinnostava.

Nyt vain sitten se The Mirror and the Light valmiiksi joskus lähitulevaisuudessa, kiitos!

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...