Risto Pakarinen ja Alpo Suhonen: Markku Kanerva : Näin valmennan voittajia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Viimeistään syksyn 2019 aikana Suomen miesten jalkapallomaajoukkue, Huuhkajat, nousi maassamme muidenkin kuin futisfanaatikkojen puheenaiheeksi. Sukupolvien unelma toteutui: Suomi raivasi tiensä ensimmäistä kertaa miesten arvokisoihin. Yksi tärkeistä menestyksen tekijöistä Teemu Pukin, Tim Sparvin, Lukas Hradeckyn ja muiden Huuhkaja-tähtien ohella on päävalmentaja Markku “Rive” Kanerva – monen mielestä jopa tärkein. Viva la Rivelution!

Alpo Suhonen on meritoitunut jääkiekkovalmentaja, joka ymmärtää syvällisesti, mitä erikoislahjakkuuksien treenaaminen vielä paremmiksi, huippujoukkueeksi tarkoittaa ja vaatii. Yhdessä urheilutoimittaja Risto Pakarisen kanssa kirjoitettu Markku Kanerva : Näin valmennan voittajia on innostava sukellus jalkapallon ja erityisesti modernin valmentamisen pariin.

Toki ensin kirjassa käydään läpi Rive Kanervan pelaajaura Malmin kaupungiosajoukkueesta monivuotiseksi HJK:n ja maajoukkeen luottopuolustajaksi. Kiinnostavana linjana läpi kirjan kulkee se, että Kanerva kouluttautui luokanopettajaksi jo aktiiviuransa alkuvuosina, ja toimi tässä työssä pelaamisen ohella jopa parin vuoden visiitillään Ruotsin Boråsissa. Pelaaminen päättyi 34-vuotiaana HJK:n historialliseen Mestareiden liiga -kauteen vuonna 1998. Sen jälkeen Kanerva ryhtyi valmentajaksi ja nousi vähitellen nuorisomaajoukkueiden ja apuvalmennuspestien kautta Huuhkajien ykköskäskijäksi. Kisapaikan tuoneelle vuoden 2019 karsintasarjalle suodaan ymmärrettävästi paljon tilaa, ja miksipä ei. Kyllä nuo syksyn sykähdyttävät hetket mielellään elää uudelleen!

Mutta varsinaiseen lentoon Markku Kanerva : Näin valmennan voittajia lähtee vasta viimeisellä kolmanneksellaan, jossa kolmesti vuoden valmentajaksi valittu Kanerva kertoo tavastaan valmentaa. Suomessa on 2000-luvulla noussut esiin väkilukuun nähden vahvoja palloilumaajoukkueita niin lentopallossa, koripallossa kuin tietenkin jääkiekossakin, mutta jalkapallossa menestys on toistaiseksi kiertänyt kaukaa. Mikä teki ja tekee Rive Kanervasta juuri sen puuttuvan palasen, joka vei Huuhkajat viimeinkin karsinnoista läpi? Alpo Suhonen poimii kahdeksan tärkeää periaatetta Kanervan valmennusfilosofiasta: kunnioitus, avoimuus, vuorovaikutus, luottamus, valmistautuminen, ilmapiiri, keveys ja stressinsietokyky.

Kanerva pyrkii kokonaisvaltaiseen yksilön valmentamiseen, jossa jokainen pelin palanen löytää oman paikkansa luonnollisesti. Hän on kaikkia kunnioittava valmentaja, joka pyrkii aitoon dialogiin pelaajiensa ja muiden valmentajien kanssa. Kahdenkeskisissä palavereissa pelaajiensa kanssa Kanerva antaa pelaajan löytää itse vastaukset siihen, miten peliä tulee kehittää. Kanerva delegoi tehokkaasti, jaettu vastuu antaa kaikille mahdollisuuden ansaita luottamusta. Lisäksi Kanerva luottaa rehelliseen ja turvalliseen ilmapiiriin, jossa on selvät pelisäännöt, mutta jossa voidaan silloin tällöin antaa vähän siimaakin. Ei ole vaikeaa hakea vaikutteita Kanervan valmennusfilosofiaan koulumaailmasta. Opettajana en voisi olla enempää Kanervan kanssa samoilla linjoilla avainkysymyksissä.

Markku Kanerva : Näin valmennan voittajia on tämän kevään isoja valopilkkuja. Katsotaan mekin hymyillen ja luottaen tulevaan. Huuhkajien pursi on myötätuulessa ja ruorimies tietää mitä tekee. Vahva lukusuositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...