Janne Säynäjäkangas ja Soile Veijola (toim.): Matkasanakirja hiljaisuuteen

Matkasanakirja hiljaisuuteen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kihelmöihän se, suorastaan pakottaa laatimaan oman sanalistan, näitä yksittäisiä pehmeitä sanoja seuratessa:

  • Aistit
  • Aito
  • Avanto
  • Polku
  • Puuro
  • Pakkanen
  • Tie
  • Tuuli
  • Verkkaisuus

Utelias kutkutus matkassa: löytävätköhän yhtään omaa suosikkiani.

Öllölän laittaisin listalle ilman muuta, vaikka se ruma sana onkin, kuin ruma ankanpoikanen, tuo söötti. Siksi laittaisin, koska siellä joskus muinoin loppukesän iltayöhämärissä olimme tuulaalla. No siinä meni toinen sana jo, kauneudessaan verraton, sisällöltään moninainen: leppeä tuuli, vene, etutuhdolta kuiskaus, petromaxin suhina, valokeilassa hauenselkä pohjavedessä mustana, atrain valmiina…

Siis tämähän toimii: Matkakirja hiljaisuuteen. Sinne se vei heti kättelyssä, muutaman luetun sanan jälkeen: rauhaan ja hiljaisuuteen – levollisuuteen. Tehokas! Mielikuvitus retkeilyllä.

Tosin ei tässä tekijöillä niinkään sanojen kauneus ole ollut lähtökohtana kuin niiden sisältö, ja miten voisikaan, sillä tekijöissä on kaksi ulkomaalaista suomenkieliummikkoa, professorit Melbournesta ja Sussexista. Kirjan koostajia on kaikkiaan seitsemän väitöskirjan jo tehneen Veijolan ja väitöskirjaa tekevän Säynäjäkankaan komennossa.

Korkeasti koulutettujen sanojen jäljillä siis ollaan – ja ihmetellään että kovin on tiedetermeistä vapaata, rahvaanomaista kunnon sanasto, ne sanat joista lämpö hehkuu. No, jokin Hygge, Mandala tai Matsutake sallittakoon, tämän kerran!

Ulkomaalaiset löytävät tien hitauteen ja hiljaisuuteen muiden muassa sanojen aamu ja ilma, ehdot ja ihmettely kautta. Outoa olisikin jos he olisivat valinneet oppaiksi kohti rauhaa ja rauhoittumista uuninpankon, ilmanaikuisen, ympäripyöreyden, ötökän tahi lupon. Niiden rauhoittavuus jää suomenkieltä taitavien selvitettäviksi.

101 aistikasta sanaa kaiken kaikkiaan on löytynyt kirjaan painettavaksi koivuntuohikansien väliin. Takuulla valinta on ollut vaikea, koska lukiessakin pulppuaa koko ajan lisää sanoja ja hämmästystä: eipäs tätä eikä tätä sanaa kirja sisällä.

Hieno virikekirja omaksi iloksi ja lahjaksi kaupunkilaisserkuille!

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...