Maria Semple: Missä olet, Bernadette?

Missä olet, Bernadette?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Missä olet, Bernadette? on kenties omalaatuisin, mutta myös koukuttavin vähään aikaan lukemani kirja. Kirjan päähenkilö Bernadette Fox on vähintäänkin omalaatuinen naisihminen, joka herättää voimakkaita mielipiteitä kaikissa tapaamissaan ihmisissä. Hän ei itse juuri pidä ihmisistä, ja onkin joutunut varsin huonoihin väleihin erityisesti “hyttysiksi” kutsumiensa tyttärensä koulutovereiden äitien kanssa.

Bernadettella on takanaan loistava menneisyys, sillä hän on voittanut erään arvostetuimmista arkkitehtonisista palkinnoista. Sen jälkeen on jotakin mennyt pieleen, sillä nyt Bernadette elää eristäytynyttä elämää miehensä ja tyttärensä kanssa, eikä työskentele enää lainkaan. 15-vuotiaan tyttärensä Been kanssa Bernadette on kuitenkin hyvin läheinen, ja kun Bernadette yhtäkkiä katoaa, alkaa Bee selvittää Bernadetten tarinan kiemuroita. Bee saakin mystisesti käsiinsä paketin niin äitinsä sähköposteja, FBI:n raportteja kuin muitakin paljastavia papereita, ja Bernadetten tarina alkaa vähitellen selvitä.

En oikein osaa luokitella tätä kirjaa mihinkään kategoriaan, sillä siinä on sekoitus vähän kaikkea. Mukana on psykologista romaania, huumoria, salapoliisikertomusta, satiiria ja draamaa. Ehkä tätä voisi kutsua vaikkapa ihmissuhteisiin keskittyväksi psykologiseksi satiiriksi, jossa myös ympäröivä yhteiskunta saa oman annoksensa kritiikkiä. Teksti on lennokasta ja tempaa lukijan mukaansa jo heti ensimmäisestä sivusta lähtien. Henkilöhahmot ovat loistavia ja ärsyttävyydessäänkin samastuttavia, eikä naurunpurskahduksia voi lukiessa välttää. Itse luin kirjan kesälomallani, ja se osoittautuikin varsin mainioksi lomalukemiseksi. Suositten tarttumaan tähän kirjaan silloin, kun kaipaatte piristystä elämäänne.

Innostuin lukukokemuksen jälkeen etsimään Maria Sempleltä muutakin luettavaa, ja huomasin että hän on ollut myös käsikirjoittamassa rakastamaani Arrested Development -sarjaa. Sama kieroutunut huumorintaju onkin tunnistettavissa niin Missä olet, Bernadette? -kirjassa kuin kyseisessä tv-sarjassa.

Salla P.

Olen kolmikymppinen kirjafani, joka lukee sekä työn puolesta että huvikseen. Kirjojen suhteen olen kaikkiruokainen, enkä hyljeksi mitään kirjallisuuden genreä. Työssä luen paljon nuortenkirjoja, mikä heijastuu tänne kirjavinkkeihinkin. Lisäksi olen entisessä elämässäni työskennellyt historian parissa, joten sitäkin aihepiiriä tulee seurailtua edelleen aktiivisesti. Kaunokirjallisuuden ohella pidän erityisesti ruoka-, ja urheilukirjoista, ja puutarha-aiheiset kirjatkin ovat viime vuosina hiipineet vaivihkaa kirjahyllyyni. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...