Raymond Carver: Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta

Osta kirja itsellesi

Tämä kirja ei pohdiskele otsikon kysymystä tieteellisesti tai kerro vaaleanpunaisilla sydämillä ympäröityjä, maalailevia tarinoita. Sen sijaan kansien välistä löytyy 14 novellia, jossa elämän murheet ja ihmissuhteiden koukeroiset kuviot ovat monipuolisesti tapetilla. Rakkaus on läsnä, mutta ilmenee välillä hyvinkin epätavallisella tavalla.

Raymond Carverin tyyli esittää asiat on puhua suoraan ja todeta tapahtunut. Hänen novelliensa päähenkilöt ovat usein kuin hieman sivusta seuraavia kertojia. He näkevät toisissa ihmisissä paljon, monesti muutoksia ja uusia piirteitä. Tosin niitä tapahtuu heissä itsessäänkin. Yksi kirjan anti on huomata, kuinka huonosti lähimmäisiään saattaa todellisuudessa tuntea.

Aiheet ovat monenkirjavia ja tutuiksi tulevat mm. outo naapuri, työttömänä sohvalle linnoittautuva mies, vauvan kanssa leikkivä lemmikkiriikinkukko sekä vaimon sokea ystävä. Miljöönä on melkein kaikissa tarinoissa koti ja sen pihapiiri.

Niminovellissa on ihmeellinen, leijuva tunnelma. Asioita ja liikkeitä suunnitellaan kovasti, mutta lähes kaikki tapahtuu kuitenkin saman pöydän ympärillä. Hyvin onnistunut novelli on Pieni hyvä asia, joka kasvaa surun ja epätoivon kuvauksesta trilleriksi.

Kertovia, koskettavia ja puhuttelevia novelleja.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.