Runoilijan koira

Virginia Woolf: Runoilijan koira

Kuka oli Elizabeth Barrett Browning (1806–1861)? Viktoriaanisena aikana elänyt englantilaisrunoilija oli kaksitoistalapsisen perheen esikoinen ja aloitti runojen kirjoittamisen yksitoistavuotiaana. 15-vuotiaana hän sairastui ja kärsi lopun ikäänsä kivuista. Hänellä oli myös keuhko-ongelmia, mahdollisesti tuberkuloosi. Hän eli elämänsä alkuvaiheen k... Lue koko vinkki »
Iloinen esikoulu

Richard Scarry: Iloinen esikoulu

Richard Scarry oli mahdottoman tuottelias lastenkirjailija. Hän ehti julkaista yli 300 kirjaa. Näistä luultavasti tunnetuin oli Touhukas maailma -sarja, johon Iloinen esikoulukin kuuluu. Iloinen esikoulu on sananselityskirja, joka esittelee satoja erilaisia esineitä, lukuja ja ammatteja. Puitetarina seuraa Kissalan perheen elämää. Lukija pääsee ... Lue koko vinkki »
Ahkeruus on ilomme

Richard Scarry: Ahkeruus on ilomme & Puuhakas päivä

Reilut parikymmentä vuotta sitten poisnukkuneen yhdysvaltalaisen lastenkirjailija ja kuvittaja Richard Scarryn (1919–1994) ihmismäiset eläinhahmot eivät ole vuosien saatossa joutuneet uudempiensa varjoon. Touhulan (tai toisissa suomennoksissa Puuhalan) vauhdikas meno kiinnostaa, Mato Matala ja Kissalan Hessu kumppaneineen saavat yhä uusien ja uusie... Lue koko vinkki »

Raymond Carver: Vielä yksi asia

Meille tapahtuu parastaikaa jotakin, mutta en tiedä oikein mitä. Eläessään Raymond Carver (1938–1988) ei ehtinyt julkaista kovin montaa kirjaa, mutta niillä muutamilla novellikokoelmillaan hän jätti kuitenkin tuntuvan jäljen realistiseen lyhytproosaan. Vielä yksi asia on 18 novellin kokoelma hänen viimeiseksi jääneestä teoksestaan Where I'm Cal... Lue koko vinkki »
Maailman taiteen historia

John Fleming: Maailman taiteen historia

Maailman taiteen historia on sitä mitä lupaa eli käsittelee taiteen historiaa taidekulttuurin kehdosta nykyajan moderneihin taidesuuntauksiin asti. Taiteen historian voi helposti luokitella tietokirjaksi, sillä vaikka kuvia riittää ei se ole taidekirjan veroinen katseluelämys. Kaikki on pitänyt mahduttaa yksien kansien väliin. Maailman taiteen h... Lue koko vinkki »

George Orwell: Vuonna 1984

George Orwell on niitä harvoja kirjailijoita, joiden nimestä on tullut adjektiivi. Orwellilainen yhteiskunta on kuvattu tässä Orwellin tunnetuimmassa teoksessa. Vuonna 1984 on käsite ja vaikka kirjaa ei olisi lukenutkaan, moni käyttää sujuvasti siinä esiteltyjä käsitteitä. Vähintään valvovan isoveljen tuntevat kaikki. Vuonna 1984 on hyytävä dyst... Lue koko vinkki »

Raymond Carver: Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta

Tämä kirja ei pohdiskele otsikon kysymystä tieteellisesti tai kerro vaaleanpunaisilla sydämillä ympäröityjä, maalailevia tarinoita. Sen sijaan kansien välistä löytyy 14 novellia, jossa elämän murheet ja ihmissuhteiden koukeroiset kuviot ovat monipuolisesti tapetilla. Rakkaus on läsnä, mutta ilmenee välillä hyvinkin epätavallisella tavalla. Raymo... Lue koko vinkki »
Alahuuli

Roald Dahl: Alahuuli

Alahuuli on neljän novellin, tai jutun, tai opettavaisen tarinan kokoelma. Roald Dahlin tyyli ei petä: se on tässäkin kokoelmassa tutun leikittelevä, rikas, viekoitteleva ja yllätyksellinen. Dahlin kauhujuttujen tapaan tässäkin kokoelmassa mennään rajojen yli ja puututaan tabuihin. Aihepiirinä on kuitenkin tällä kertaa seksi. Halutessaan näitä v... Lue koko vinkki »

Susan Vreeland: Artemisian rohkeus

Artemisian rohkeus on kirja, joka teki huikean ensivaikutelman kansikuvallaan. Minulle on aina ollut tärkeätä hyvä kansikuva, sillä oikein valittuna ja tehtynä se kertoo todella paljon. Tämä ihana ja unohtumaton kirja kertoo Artemisiasta, nuoresta naistaidemaalarista 1600-luvun Roomassa. Heti alusta kirja tempaisee mukaansa oikeudenkäyntiin, mis... Lue koko vinkki »

Jeanette Winterson: Ei appelsiini ole ainoa hedelmä

Jeanette adoptoidaan kiihkeän uskonnolliseen perheeseen Pohjois-Englannissa. Perheen äiti haluaisi kasvattaa Jeanettesta lähetyssaarnaajan, mutta toisin käy: Jeanette huomaa pitävänsä tytöistä, eikä tällaisia luonnottomia himoja voimakkaan uskonnollisessa yhteisössä katsota hyvällä. Kirja on aiheestaan huolimatta varsin lämminhenkinen, enemmän m... Lue koko vinkki »

George Orwell: Eläköön tuonenkielo!

Orwell kielsi aikoinaan ehdottomasti ottamasta uusia painoksia tästä teoksestaan. Se oli kuulemma yksinkertaisesti huono kirja. Rohkenen olla hänen kanssaan eri mieltä, ja suositella sen lukemista. Orwell kielsi painon myös joiltain muilta kirjoiltaan, ja oli lopullisesti tyytyväinen vain Eläinten vallankumoukseen. Meidän onneksemme tekijänoikeuksi... Lue koko vinkki »