Juha Numminen ja Mauno Saari: Musta höyhen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Rasismi on nostanut rumaa päätään teoiksi asti, kun maahanmuuttajia on Helsingissä murhattu jo useampikin. Näistä kirjoittaa rikostoimittaja Mika Rastas, hän on aina paikan päällä ja raportoi suoraan tapahtumista päästen välillä suoraan lööppeihin. Samalla hän on lupautunut, ehkä, kirjoittamaan elämäkerran originellista Torsti Blomista, jonka aatemaailma vaikuttaa erittäin fasistiselta ja oudon valikoivalta.

Samaan aikaan risteilylaiva m/s Nordlandia vuokrataan EU:n tuella tärkeään tehtävään. Tarkoituksena on tehdä helppo keikka eli noutaaa Pohjoismaihin sijoitettavia pakolaisia suoraan Lähi-Idästä. EU on määritellyt valintakriteerit, kuten vastaanottavat maatkin eikä minkään siis pitäisi mennä vikaan, kun kaikki on määritelty erinäisin sopimuksin ja säädöksin. Kapteeniksi palkataan Sten Bremer, joka ei voi vastustaa laivaa eikä luvattua palkkiota.

Laivan lähtiessä kohti Syyriaa varusteluja tehdään vielä matkan aikana, mutta todellisuus maassa on toista ja laivaa pallotellaan satamasta ja paikasta toiseen. Pakolaisvyöryt, mellakat ja sisällissota ovat läsnä eikä laivan miehistökään tunnu enää olevan turvassa. Kun Bremer lopulta jättää Lampedusan kaaoksen, laivalla on 5 000 pakolaisen sekava lauma, joita ei ole pystytty luetteloimaan ja joista osa on kuolemansairaita. Lisäksi mukana on toisiaan vihaavia tahoja sekä mahdollisesti etsitty terroristi.

Suomessa poliisin tutkinta murhien osalta ei tunnu johtavan mihinkään. Sopivia syytettyjä kyllä löytyy, mutta ei oikeaa murhaajaa. Sen sijaan väkivallantekoja tapahtuu vain lisää ja ulkomaalaisvastaisuus nousee entisestään.

Kahden kirjoittajan jännäri on taatusti vaikea laji ja sen huomaa tästäkin. Ensiksikin kirja olisi kaivannut tiivistämistä, vaikka näin on jo varmaan tehtykin. Silti tarjolla on muutamia hajanaisia juonenpätkiä sekä irrallisia tapahtumia, jotka herpaannuttavat lukijan kiinnostuksen. Mukana on myös materiaalia, joka ei välttämättä ole hirmuisen kiinnostavaa. Silti kirjalla on hetkensä: varsinkin rasismin ja suoranaisen fasismin nousun kuvaajana, poliitikkojen sekä EU:n mielipiteiden ja tekojen arvioijana sekä pakolaisten lähtötilanteen ja Suomeen saapumisen dokumentointina tämä on oikein hyvää työtä.

Toki mukaan mahtuu myös pakolaisten aseman oma kertomus, jossa tutuksi tulee Maryan sekä hänen kaunis pikkusiskonsa Aleel, Baal Madow eli Musta höyhen. Eikä kirja ole aivan vailla romantiikan tai rakkauden hippustakaan, sillä kovalla portsarilla on myös upea somalivaimo… Lisäksi laivalla toimii ainakin yksi täysin peloton naislääkäri, joka tekee vaikutuksen jopa kapteeniin.

Kirja pitää kyllä yllä jännitystä, mutta päällekkäisjuonet sotkeutuvat välillä ikävästi. Lopun dramatiikka on jostakin syystä oudon uskottavaa ja kyllä tämä taatusti jännärinä toimii pienistä puutteista huolimatta. Aihetta tässä tarjottaisiin pariinkin kirjaan, joten keskittäminen ja karsinta olisi ollut tarpeen, kirja on nimittäin aikamoinen tiiliskivi. Suosittelen kaikille kovien jännärien ystäville sekä rasismista ja EU:n pakolaistilanteesta ja -politiikasta kiinnostuneille.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 274 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...