M. A. Numminen: Baarien mies

Baarien mies

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

1980-luvun alkupuolella M.A. Nummisen päässä alkoi muhia ajatus keskiolutbaariaiheisen kirjan kirjoittamisesta. Hän oli jo pitkään ja hartaasti harrastanut alkoholikulttuuria, kunnes viimein alkuvuodesta 1986 oli aika toteuttaa aie. Baarien mies on raportti vierailusta yhteensä 132 keskiolutbaariin ympäri Suomea Kotkasta Ivaloon, Ahvenanmaalta Lieksaan.

Nummisen lyhyissä päiväkirjamerkinnän tyylisissä baariraporteissa kukkii aito rakkaus keskiolutkulttuuriin. Ei pidä ymmärtää väärin – ei tässä juopottelemassa olla, ainakaan useimmiten; toki joskus ilta venähtää pitkäksikin. Numminen kiinnittää huomionsa baarin interiööriin, asiakkaisiin, valikoimaan ja henkilökuntaan. Hän menee baariin viihtymään, kuten muutkin baarien miehet. Ja tuttujahan Nummisella tietenkin on ympäri maata, joten heidänkin opastuksellaan Numminen pääsee tutustumaan kunkin paikkakunnan erityispiirteisiin. Ja havaintoja hän tekee pistämättömällä tyylillään, huumoria unohtamatta.

Kaikesta päätellen muut asiakkaat kuin Numminen olivat Majuessa odottamassa saunan lämpiämistä. Kaksi miestä, toinen lyhyt, toinen pitkä, olivat kunnon suomalaisia ja peseytyivät vain kerran viikossa. Lyhemmän housut olisivat kaivanneet pesua jo pari kuukautta sitten, pitkän tukka menisi kyllä vielä toisenkin viikon.

Baarien miehen 30-vuotisjuhlapainos on hieno kulttuuriteko, jonka avulla divareista ja kirjastoista pöllitty kulttiklassikko saadaan jälleen kaiken kansan ulottuville. Paitsi käytännössä jo hävinneestä keskikaljabaarikulttuurista, kirja kertoo myös 1980-luvun mielenmaisemasta ja ajasta. Upea kirja, ei voi muuta sanoa!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...