André Franquin: Mustat sivut

Mustat sivut

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

André Franquin oli 1950-luvulta alkaen yksi tärkeimpiä ranskalaisen sarjakuvan tekijöitä. Suomessa hänen tunnetuin luomuksensa on Niilo Pielinen, tuo toimistotohelo, joka saa keksinnöillään kaiken aina katastrofin partaalle. Siinä missä Niilo tuo hauskaa hupia kaikenikäisille, edustaa Franquinin Mustat sivut -sarjis pidemmälle vietyjä anarkistisia ja pessimistisiä ideoita, joita Franquin on töherrellyt luonnoslehtiöihinsä. Arktinen Banaani on julkaissut 1970-luvun lopulta alkaen ilmestyneistä jutuista laadukkaan kokoelmateoksen, jonka mainion tekijää esittelevän ja taustoittavan esipuheartikkelin on kirjoittanut Timo Reenpää.

Mustat sivut ovat tosiaankin mustia – ainoastaan mustia. Voi hyvin kuvitella, kuinka hän on ensin pyöritellyt kynäänsä paperilla, ja vähitellen siitä söheröstä on alkanut muodostua mitä kummallisimpia ja hirviömäisempiä hahmoja. Franquinin huumori on sysimustaa: sodat, onnettomuudet, luonnonkatastrofit, ihmisen pahuus, ja mitä vielä – kaikesta tästä Franquin ammentaa strippeihinsä kolkkoa naurua. Mustat sivut ei ole lasten sarjakuvaa. Mutta ovat ne hauskoja juttuja, piru vie!

Franquinin musta on hyvin ilmaisuvoimaista. Jos jotkut taiteilijat tekevät yhdellä piirrolla ilmeikästä jälkeä, perustuu Franquinin kädenjälki oikeastaan aivan liian moniin yksityiskohtiin. Railakas liioittelu tekee kuvista intensiivisiä, Franquinin sivut suorastaan räjähtävät silmille. Suosittelen kieroonkasvaneen sarjakuvan ystäville!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...