Tove Jansson: Muumilaakso juhlii 3

Osta kirja itsellesi

Kolmiosainen Muumilaakso juhlii -sarja, on ennemminkin kokoelma muumitarinoita kuin teeman ympärille kietoutunut sarja. Joka tapauksessa kestosuosikkeja lukee mielellään kovien kansien välissä.

Tässä osassa on mukana kolme ehdotonta muumiklassikkoa: Muumipappa ja meri, Kuka lohduttaisi Nyytiä? sekä Muumilaakson marraskuu. Hilpeään juhlarallatteluun teokset eivät perustu, sillä Janssonin tuotannossa nämä ovat syvällisimmästä, vakavimmasta ja parhaasta päästä.

Muumipappa ja meri on vaikuttava kertomus päätöksestä, lähtemisestä ja tuntemattomaan heittäytymisestä. Se on seikkailua, selviytymistä, itsensä tutkimista, luonnonvoimia ja äärimmäisen erilaisia persoonia. Tarina jonka tulkinta ja tunteminen muuttuu vuosien myötä. Jos tekisin listan kirjoista jotka jokaisen pitäisi lukea, niin tämä olisi varmasti mukana.

Kuka lohduttaisi Nyytiä? on kuvakirjamainen riimirunotarina, joka on yhtäaikaa surumielinen, mutta myös vähän hassu. Koukeroinen käsiala ja värikäs kuvitus luovat kontrastin hieman surumieliselle tekstille.

Viimeinen muumiromaani Muumilaakson marraskuu on etenkin alkupuolen kerronnaltaan vaikuttava. Hiljaista, rauhallista ja kaunista kuin myöhäissyksyinen metsä. Pikkuhiljaa se laajenee kertomaan erilaisista hahmoista, esiin pääsevät monet hieman tuntemattomammat Muumilaakson asukit. Marraskuu kertoo että elämää on varjoisampaankin aikaan. Sitä on oivallisesti kuvattu hiljaisuuteen syntyneenä.

Teos on sisällöltään juhlaa alkuperäisten muumitarinoiden ystäville.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...