Cecilia Davidsson ja Alex Haridi: Muumipeikko hattivattien saarella

Muumipeikko hattivattien saarella

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Muumeista on varsin monenlaisia lastenkirjoja. Siinä missä esim. Riina ja Sami Kaarlan Muumipeikko-sarja on suunnattu varsin nuorille, on Cecilia Davidssonin ja Alex Haridin sarja suunnattu jo vähän vanhemmille. Muumipeikko Hattivattien saarella perustuu Tove Janssonin tarinaan, josta löytyy myös varsin tunnettu Muumi-animaation jakso.

Sarjassa on aiemmin ilmestynyt Joulu saapuu Muumilaaksoon, Muumilaakson kertomuksia, Muumipeikko ja näkymätön vieras, Muumipeikko ja lohikäärme sekä Muumipeikko ja Merenhuiske.

Tarina alkaa muumien kärhämöidessä. Saadakseen riitaisat lapset ruotuun, ehdottaa Muumimamma matkaa uimaan rannalle. Rannalla heitä odottaakin rantaan ajelehtinut vene. Muumit nimesivät veneen Seikkailuksi, ja päättivät kokeilla sitä.

Mereltä löytyykin saari, jonne Muumit rantautuvat. He eivät kuitenkaan ole siellä yksin, vaan sinne saapuu myös hattivatteja, kummallisia aavemaisia olentoja. Ja myrskyn noustessa Muumit eivät pääse saarelta poiskaan.

Kirjassa parasta on kuvitus, se suorastaan vanhaa klassista muumi-tyyliä. Jokainen kuvitus on tarkkaan mietitty ja kuljettaa kertomusta eteenpäin tyylillä.

Kertomus osaa tuoda esiin muumien taian. Ensiksi herätetään kysymyksiä, kuten miksi Hattivatit tulevat saarelle ja mikä Nipsun löytämä outo esine on. Sitten niihin tarjotaan vastaus, mutta vaikka vastaus kerrotaankin, se ei poista tarinan mystisyyttä.

Kirjan huonona puolena on sen lyhyys. Saaren tapahtumat tuntuvat kiirehdityiltä, tarinaan olisi mahtunut pari sivua seikkailua. Myös hahmoja olisi voinut pitää tasapuolisemmin valokeilassa. Yhtä kaikki Muumipeikko hattivattien saarella on omistautunut ja onnistunut tulkinta rakastetusta tarinasta.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...