Matti Hämäläinen ja Sami Karjalainen: Neidonkorennot : solisevien vetten lentävät jalokivet

Neidonkorennot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sami Karjalaisen vuonna 2002 ilmestynyt Suomen sudenkorennot nosti korennot parrasvaloihin ja siitä ilmestyikin kolme vuotta sitten uusi painos. Neidonkorennot menee vielä syvemmälle eksoottisten hyönteisten maailmaan. Kirja tarjoaa lajiryhmästä yksityiskohtaista tietoa, mutta päähuomion vievät kauniit, taiteelliset kuvat.

Lintuharrastajat ovat kutsuneet kuningaskalastajaa virtaavien vesien lentäväksi jalokiveksi. Neidonkorennot viihtyvät myös virtaavissa vesissä ja ovat väritykseltään vähintään yhtä säihkyviä kuin kuningaskalastaja. Kuvien väriloisto tuntuukin loputtomalta. Monipuolisista otoksista on vaikea nimetä yhtä suosikkia. Säihkeen vastapainoksi kirjan lopussa oleva, lähes mustavalkoinen kuva lepäävästä immenkorentokoiraasta on hyvin pysäyttävä.

Kirja esittelee kaikki Euroopan neidonkorentolajit sekä neidonkorentosuvut koko maailmasta. Suomessa näistä esiintyvät vain neidonkorento ja immenkorento. Niinpä kirjan tekstiosa onkin kirjoitettu suomeksi ja englanniksi. Siinä käydään läpi korentojen rakenne, elämänvaiheet, käyttäytyminen ja lisääntyminen.

Kirjan lopusta löytyy lajiluettelon lisäksi mielenkiintoinen luku Neidonkorennot kulttuurihistoriassa. Neidonkorennot esiintyvät muun muassa japanilaisessa vaateteollisuudessa, Nalle Puhissa sekä Hilja – Maitotyttö -elokuvassa.

Neidonkorennon ja immenkorennon näkeminen vaatii täsmäretkeilyä lajien suosimalle biotoopille, mutta upea kirja innostaa varmasti monet kesäretkelle virtaavien vesien äärelle.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...