Sami Karjalainen: Rantojen hyönteiset

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sami Karjalaisen upeat kirjat saivat jatkoa. Rantojen hyönteiset esittelee lähiympäristön hyönteisiä niin näyttävän ja erikoisen kuvituksen kautta, että lukiessa on kuin taidenäyttelyssä.

Tekijä kertoo: ”Kirja on tehty rakkaudesta huonosti tunnettuihin lähiympäristömme hyönteisiin.” Se on osuvasti sanottu, sillä teos ei nosta valokeilaan koreimpia korentoja tai värikkäimpiä hyönteisiä vaan tekee tavallisista massalajeistakin näyttäviä ja mielenkiintoisia. Katsokaapa vaikka kuvasarja hyttysen kuoriutumisesta tai vesimittarin nymfin ihmismäinen asento.

Kuvat eivät ole pelkkiä luontokuvia tai taideteoksia. ”Joku ötökkä” muuttuu ilmeikkäiden kuvien kautta persoonallisemmaksi, ja sen elintavoista haluaa heti lisää tietoa. Luonnonmukaisessa ympäristössä perinteisellä tekniikalla tällaisia kuvia ei saa ja Karjalainen kertookin avoimesti mitkä kuvat ovat akvaariossa otettuja.

Kansainvälisistä julkaisuista tietoa ammentava teksti on kenelle tahansa luonnosta kiinnostuneelle helposti ymmärrettävää. Se ei yritäkään olla määritysopas tai kaiken kattava tietokirja, mutta onnistuu myös tiedon jakamisessa. Ainakin itse aion perehtyä tulevana kesänä hyönteisiin entistä tarkemmin.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 867 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...