Niels Fredrik Dahl: Matkalla ystävän luo

Matkalla ystävän luo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

11-vuotias Vigold on todellakin matkalla ystävän luo. Ystävän, jota ei ehkä ole. Samaan aikaan Vigold vanhempana itsenään tarkastelee vanhaa kasvuympäristöään ja tapahtumia tavallaan ulkopuolisena havannoijana. Entinen Norjan ylpeys, upea kerrostalo, on rähjäinen ja likainen. Itse hän asuu Hullun Kreivin talossa, vastapäätä entistä kotiaan. Seurana on vain norsu, joka jäi jälkeen omituiselta sirkusseurueelta.

Vigoldin tarinat kietoutuvat yhteen. 1960-luvun lapsuuden kokemukset, hieman outo perhe, kaikki mitä hän koki lapsena nivoutuu saumattomasti nykyisyyteen. Tunnelma on epätodellinen, absurdi ja kuitenkin lukuelämyksenä uteliaisuutta kiihottava. Mitä lapsuuden kokemuksista on jäänyt itämään ja miksi hän elää nyt siten kuin elää? Äiti oli sairas, vakavastikin, mutta siitä ei kotona puhuttu. Paljon muutakaan ei lapselle kerrottu, joten hän tulkitsi monet asiat omalla tavallaan. Äidin kuoltua isä etääntyi entisestään mentyään uudelleen naimisiin. Nyt hän lähes halveksuu Vigoldia tai on ainakin erittäin välinpitämätön.

Vigold itse kokee jotenkin epäonnistuneensa, mutta ei jaksa eikä pysty nousemaan. Omituisen lisänsä tunnelmaan tuo vielä sirkusnorsu, jota Vigold yrittää ruokkia roskiin menevällä leivällä ja jopa kylvettää. Norsu, mahtava eläin, sairastaa ja voi huonosti. Mies ja norsu ovat yhtä – yksinäisiä ja sairaita. Outoja omassa ympäristössään ja tätä outoutta on muiden paras olla huomaamatta. Kirja alkaa ja päättyy samana päivänä, kun Vigold päättää vapauttaa norsun ja saattaa koko paikkakunnan sekaisin.

Hiljaisen rauhallista, mutta silti levottomuutta herättävää kerrontaa, kirjailijan ensimmäinen suomennettu teos. Absurdia, haastavaa ja samalla omalla tavallaan hyvinkin kaunista tekstiä. Lapsen mietteitä todellisuudesta sellaisena kuin hän sen näkee ja takautumia sekä oivalluksia. Vuoropuhelua lapsi-Vigoldin ja aikuis-Vigoldin välillä, sovussa peräkkäisinä jaksoina. Erikoisen kirjailijan ensimmäinen suomennettu romaani, joka on erittäin mieleenpainuva ja herättää outoja mielikuvia, ajatuksia – ehkä jopa pelkoa. Suosittelen lämpimästi kaikille.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 249 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...