Margaret Atwood: Nimeltään Grace

Nimeltään Grace

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lähes 650-sivuinen romaani pohjautuu osittain tositapahtumiin ja tapetilla on 1800-luvulla tapahtunut raaka kaksoismurha. Päähenkilö Grace on istunut 16 vuotta vankilassa – ehkä syyttömänä, ehkä ei. Nimeltään Grace ei kuitenkaan ole dekkari, vaan monitahoinen ja taitavasti kirjoitettu romaani.

Gracen osallisuudesta murhiin ja hänestä ihmisenäkin tuntuu olevan yhtä monta mielipidettä kuin on ihmisiäkin asian kanssa tekemisissä. Muiden ihmisten suhtautuminen häneen onkin kuvattu loistavasti. Grace kertoo tarinaansa tohtori Jordanille ja heidän suhteessaan tuntuu heti olevan jännitettä. Gracen ja Jordanin istuntojen edetessä alkaa tuntua, että kumpi onkaan oudompi persoona, tohtori vai murhasta syytetty nainen?

Atwoodin kerronta on monipuolista. Henkilö- ja tilannekuvaukset vaihtelevat tarkasta tyylistä maalailevampaan. Myös takautuva kerronta sekä nykyhetki pysyvät hyvin tasapainossa. Kirjeet ja oikeudenkäyntilausunnot toimivat pieninä annoksina virkistävinä välipaloina. Tärkeä osansa on Mary Whitneyllä, joka oli nuoren Gracen esikuva ja vaikuttaa hänen elämäänsä sekä ajatusmaailmaansa paljon. Kirjan luokin hyvin vahvoja naiskuvia.

Tarinan loppupuolella aikakauden ja ihmisten kuvaus laajenee päähenkilöistä laajemmaksi. Yksi rivien välistä esiin nouseva teema on journalismi. Nykypäivänä kirkuvat otsikot puhuttavat, mutta Atwood kuvaa jo 1800-luvulla ihmisten kaivanneen rajuja tarinoita – todenperäisyydestä välittämättä.

Suositeltava teos jo kerrontatyylinsäkin puolesta.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 269 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...