Katriina Kaija: Oletko kuullut järven?

Oletko kuullut järven?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Lastenkirjainstituutin kirjastonhoitaja kehui ohimennen tätä sanatonta kuvakirjaa, joten pitihän sitä vilkaista tarkemmin. Sanattomuus on jonkinasteinen trendi kuvakirjoissa ja miksipä ei: vailla tekstiä oleva kirja on helposti lähestyttävä, ei nostata kielimuuria ja antaa lukijalle vapautta tulkita.

Tässä kirjassa sanattomuus toimii hyvin: Katriina Kaija on kuvannut kauniisti järvimaiseman vuodenkiertoa. Kuvissa on paljon nähtävää ja ajateltavaa. Kirjan seuraksi Soundcloudista löytyy äänisuunnittelija Eliel Tammiharjun luoma äänimaisema, jota voi kuunnella lukemisen ohessa. Ilmankin pärjää, mutta sitten lukijalta vaaditaan vähän mielikuvitusta. Kaijan eläväisistä kuvista on helppo keksiä, millaisia ääniä niistä voisi kuulua.

Oletko kuullut järven? on pieni, mutta monipuolinen kirja. Sitä voi lukea lapsen kanssa keskustellen ja pohdiskellen, lukutaidotonkin lapsi voi nautiskella siitä itsekseen ja aikuistakin nämä kuvat ilahduttavat. Järvimaisemien ystävä saattaisi haluta suosikkikuvansa kehystettynä seinälle; voisin kuvitella, että nämä kävisivät julistekokoisinakin kaupaksi.

Kirja on tehty osana Meijän museo – alueellista taidemuseotyötä yhdessä -hanketta. Äänimaiseman lisäksi sen seuraksi on tehty tehtävävinkkikortti ja Mikkelin taidemuseolla on kirjaan pohjautuva lainattava näyttelykin. Kirjan ovat toimittaneet museon amanuenssi Anna-Maria Larikka ja kuvataiteilija ja taidekasvattaja Mari Liimatainen.

Esimerkkiaukeama Oletko kuullut järven? -kirjasta

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...