Marjo Heiskanen: Omaa sukua

Omaa sukua

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Marjo Heiskanen (s. 1963) on monipuolinen kirjoittaja, joka on kirjoittanut niin romaaneja, runoja kuin elämäkertaakin. Nyt on taas runokokoelman vuoro. Nimi antaa jo viitteen siitä, mistä on kyse: omasta suvusta. Jo ensimmäisellä sivulla mainitaan taiteilijaserkku, perhe, isä, isoäiti. Lisää viitteitä:

”Hittoon sen Hiitolanne kanssa”, noitui vaimo ja kun sitten lopulla matkaa muisteli sinua, tuli puhuneeksi itsestään.

Ei siis vaadi suurta tulkinnan loikkaa lukea tästä tilintekoa runojen lyyrisen minän Karjalaan ulottuvista sukujuurista. Isän kuolema vaikuttaisi olevan se tekijä, joka tämän sukujuurien perkaamisen ja kirjallisen kuolinsiivouksen on potkaissut käyntiin.

Et paljon kysellyt. Kerran verkoilla, olenko onnellinen.
Se oli paha. Kenellä siihen on kyky? Oliko sinulla?

Kirjan sivuilta piirtyy kuva eloisasta suvusta. Sukupolvien väliset erot näkyvät turhautumisena, näkemyseroina, kaadettuina lempipuina. Mitä on isältä opittu, mikä on jäänyt vaivaamaan, perheen historiaa.

Tyyliltään Omaa sukua on sirpaleinen ja poukkoileva. Runot ovat milloin pidempiä vuodatuksia, milloin rivin-parin huomioita. Mukana on hauskoja kohtia, mutta myös vakavuutta – kuten elämässä ylipäänsä. Elämänmakuista tekstiähän tämä on, tilintekoa menneistä. Eiköhän tästä monikin lukija löydä heijastuspintaa, etenkin vanhempiensa poismenoa pohtivat ja henkistä pesänselvitystä tekevät.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 288 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...