Maria Peura: On rakkautes ääretön

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Saara on 6-vuotias tyttö, joka on joutunut asumaan isovanhempiensa luo siksi ajaksi, kun hänen vanhempansa korjaavat kotia. Niin Saara ainakin luulee ja uskottelee itselleen. Tosiasiassa vanhemmat kärsivät pahasta alkoholismista. Saaran mielikuvissa isä on kuitenkin reipas ja äiti vielä hyväntuoksuinen. Saaran mielikuvissa ja mielikuvituksessa tapahtuu paljon muutakin.

Peuran esikoisteos käsittelee rankkoja aiheita lapsen näkökulmasta. Alkoholismin lisäksi kirjassa käsitellään perheväkivaltaa ja insestiä. Koskettavaksi kerronnasta tekee se, että kertojana on Saara, jonka mielikuvitus tarjoaa pakotien rankasta ympäristöstä. Hän kuvittaa tapahtumat omalla tavallaan ja todellisuus muuttuu saduksi. Ajoittain nämä mielikuvitusleikit asettavat lukijalle haasteita. Mikä tapahtuu oikeasti ja mikä on vain Saaran mielikuvituksen tekosia?

On Saaralla onneksi elämässä hyviäkin asioita, kuten naapurin pariskunta sekä paraskaveri Pentti, joka tulee kesäksi kylään asumaan. Pentti jakaa Saaran mielikuvituksen ja leikit. Saaralla on Pentin kanssa oma mielikuvitusmaailmansa, johon vain he tuntevat tien. Sinne ei pääse ukki tai kukaan muukaan. Tärkeä on myös leikki, jossa maahan piirretään viiva, eikä sen yli saa kukaan tulla. Aikuiset eivät kuitenkaan aina kunnioita sääntöjä.

Hieman muusta maailmasta irralliseen tilaan sijoittuvat tapahtumat pitävä lukijan hyvin otteessaan, vaikka kirjaa ei voikaan suositella aivan herkkähipiäisille. Peuran henkilöt puhuvat peräpohjolan murretta ja ovat yhtä kovia ja jylhiä kuin Lapin maisema.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...