Martin Gardner: Ongelmatarinoita

Ongelmatarinoita

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Isaac Asimov’s Science Fiction Magazine toimi heti vuonna 1977 ilmestyneestä ensimmäisestä numerostaan alkaen temmellyskenttänä Martin Gardnerin matemaattisille ongelmille. Ongelmatarinoita sisältää 34 ensimmäistä IASFM:ssä julkaistua tarinaa. Gardner on kirjoittanut osin klassiset osin kokonaan uudet matemaattiset ongelmansa lyhyiden scifi-tarinoiden muotoon. Sinänsä tämä scifi-viitekehys on joskus jopa melko väkinäinen, mutta toisinaan puhtaan abstraktiin ongelmaan puhallettu kevyt ja usein humoristinenkin tieteistuulahdus tuo ihan mukavan lisän.

Itse ongelmat ovat vaikeustasoltaan melko helpoista hyvin hankaliin. Ongelmat ovat vaihtelevilta matematiikan osa-alueilta. Mukana on esimerkiksi lukuteoriaa, logiikkaa, kombinatoriikkaa, geometriaa ja topologiaa. Kaikkiin ongelmiin on mukana myös ratkaisut. Useimmat ratkaisut johdattelevat toisiin ongelmiin, joiden ratkaisut joskus vielä jopa kolmansiin ongelmiin samasta aiheesta. Moniin ongelmiin liittyy myös teemaa ja taustoja selittävä jälkikirjoitus sekä lähdeluettelo.

Martin Gardner on ollut matemaattisten ongelmien johtohahmoja jo 70 vuoden ajan. Lisäksi hänet tunnetaan erityisesti kärkevänä pseudotieteen arvostelijana. Hän kirjoitti IASFM:n lisäksi Scientific Americaniin matemaattisten ongelmien palstaa 25 vuoden ajan 1950-luvulta alkaen.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...