Piper Kerman: Orange Is the New Black : vuosi vankilassa

Orange is the New Black : Vuosi vankilassa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Piper Kerman on niin sanottu tavallinen nainen, joka etsii elämäänsä jännitystä. Hän alkaa seurustella Nora-nimisen naisen kanssa, joka tienaa rahansa huumeiden salakuljetuksella. Kerman tekee muutaman palveluksen Noralle, mutta rikollinen elämä menettää nopeasti hohtonsa, ja Kerman palaa takaisin kaidan tien kulkijaksi. Lain koura on kuitenkin pitkä ja kärsivällinen, ja useiden vuosien jälkeen – kun Kermanista on jo tullut yhteiskunnan tuottava jäsen – hänen on aika sovittaa rikoksensa 15 kuukauden vankilatuomiolla.

Kerman pelkää aluksi elämää vankilassa, mutta pian pelot osoittautuvat turhiksi. Vankilat naiset ovat enimmäkseen mukavia, ja Kerman ystävystyy monen vangin kanssa. Hän kuluttaa vankila-aikansa työssä, arkirutiineissa ja juoksuradalla. Vierailijoita käy paljon, ja hän saa postissa kirjeitä ja kirjoja. Yksityisyyden puute ja auktoriteettiasemaansa pönkittävät vartijat hermostuttavat, mutta muuten Kerman pärjää hyvin.

Kerman oppii nopeasti vankilaelämän rutiinit. Perimmäinen totuus vankilasta on, ettei mikään vankilan sääntö ole ehdoton. Sosiaalisella pelillä voi saavuttaa mitä tahansa, ja sinisilmäisenä ja valkoihoisena vankina Kerman huomaa saavansa vankilan johdolta parempaa kohtelua ja arvostusta kuin erinäköiset vangit.

Vuosi vankilassa on aiheestaan huolimatta hyvin harmiton kirja. Se ei herätä suuria tunteita tai edes häivähdystä epäoikeudenmukaisuudesta. Kermanin sulhanen kosii häntä vankilavuoden aikana, ystävät kannustavat, kukaan ei vaani vankilan suihkutiloissa, eivätkä sukulaisetkaan hylkää. Kylmä rinki on hyvin kaukana Kermanin vankilan arjesta. Vuosi vankilassa on leppoisa lukukirja.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...