Ursula K. Le Guin: Orsinian Tales

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä novellikokoelma on saanut LibraryThingissä luokitukseksi sekä science fictionin että fantasian, vaikka se ei oikeastaan ole kumpaakaan. Orsinialaiset tarinat ovat oikeastaan täysin valtavirtaa, mitä nyt sijoittuvat kuvitteelliseen maahan, epämääräisen itä- tai keskieurooppalaiseen Orsiniaan.

Iso osa tarinoista sijoittuu nykyaikaan — siis suunnilleen 1960-luvulle, jolloin novellit on kirjoitettu. Loputkin sijoittuvat 1900-luvulle, kahta poikkeusta lukuunottamatta. Minun lukemani kirjan fantasiahenkinen kansikuva on luonnollisesti poimittu siitä vuoteen 1640 sijoittuvasta, kun joku modernimpi maisema olisi kuvannut kokoelmaa paremmin. Oheinen, uudempi kansi on taas muuten vain turhankin vähäeleinen.

Yhtä kaikki nämä ovat hienoja tarinoita ja uskollisia Ursula Le Guinin tyylille. Le Guin on erinomainen tarinankertoja. Näissäkin tarinoissa hän esittää katkelmia elämistä, joissa usein on kyse jollain tapaa toivottomista olosuhteista, sortokoneistosta ja yleisestä rappiosta. Ehkä se kuvaakin osuvasti Orsinian ilmapiiriä 1960-luvulla, ennen toista maailmansotaa, ensimmäisen maailmansodan aikoihin ja aiemminkin.

Tiedäpä tuota, mutta itse nautin näistä tummasävyisistä, mutta inhimillisistä tarinoista kovasti. Le Guin on upea tarinankertoja.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...