Thomas Bernhard: Palkintopuhetta

Osta kirja itsellesi

Thomas Bernhard oli kitkerä, pahantuulinen mies – tai ainakin hänen kirjoistaan saa sellaisen kuvan. Palkintopuhetta on pieni kirja, joka kertoo kirjallisuuspalkinnoista. Niitä Bernhard voitti aikoinaan useammankin, vaikka aiheuttikin välillä pahennusta.

Bernhard inhosi palkintoja, palkintoraateja ja kaikkea sitä, mitä palkinnot edustivat. Vain Itävallan kauppakamarin palkinnosta Bernhard oli tyytyväinen, koska koki saaneensa palkinnon enemmän työstään kauppiasharjoittelijana kuin kirjailijana. Raha Bernhardille kuitenkin kelpasi, joten hän otti palkinnot vastaan saadakseen rahat.

Juhlallisuuksia kohtaan Bernhard suhtautui vastahakoisesti, joten tuloksena oli yleensä vaivautuneisuutta ja epämiellyttäviä hetkiä. Kirjaan on taltioitu myös kolme Bernhardin pitämää puhetta, muun muassa se, jossa Bernhard sanoo: ”Valtio on ainaiseen epäonnistumiseen tuomittu luomus, kansa on tuomittu jatkuvaan häväistykseen ja heikkomielisyyteen.” Kaunista puhetta Itävallan valtionpalkinnon jakotilaisuudessa; tällä saatiin paikalla ollut ministeri poistumaan paikalta ovet paukkuen, eli kunnon skandaali.

Palkintopuhetta on pieni, raikas kirja, jota voi suositella lämpimästi kaikille kulttuuripönötyksen vihaajille.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari pitää World Fantasy Award -voittajista ja suurten ideoiden scifistä. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Odottaa lukemista. Enköhän vaan ole tämänkin aikoinaan hankkinut Mikon vinkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.