Fernanda Melchor: Paratiisi

Paratiisi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Fernanda Melchorin edellinen suomennos, Hurrikaanien aika, oli hirmuista vyörytystä vailla kappalejakoja ja turhia välimerkkejä. Nyt Melchor on selvästi hieman asettunut: ensimmäisessä luvussakin – reilussa 30 sivussa – on jo kuusi kappalejakoa! Raju kirja tämäkin kyllä on, mutta mihinkäpä kartellien Meksikossa meno olisi rauhoittunut.

Kansainvälisen Bookerin pitkälle listalle päässyt Paratiisi sijoittuu paratiisiksi nimetylle aidatulle asuinalueelle, jossa nuori mies Polo raataa puutarhurina ja yleismiehenä riistopalkalla, joka sitä paitsi menee suoraan Polon äidin taskuun. Asiat eivät yksinkertaisesti ole kovin hyvin. Niinpä vaikka Polo halveksuukin Paratiisissa asuvaa Franco Andradea – ja miten se tuleekaan selväksi – hän silti hengailee tämän seurassa, kun Franco haaveilee naapurin rouva Marián Maroñosta. Franco haluaisi vietellä rouva Maroñon ja päästy sänkyyn tämän kanssa; realistisesti ajatellen, suunnitelmalla on melko pienet mahdollisuudet toteutua.

Polo on täynnä vihaa. Se tekee hänen näkökulmastaan kerrotusta tekstistä raskasta luettavaa. Polon puheenparsi raastaa; ”sheimaaminen” on liian loivasti sanottu. Tällaista kielenkäyttöä inhoavien ei kannata tähän kirjaan tarttua. Otetaan malliksi yksi virke heti kirjan alusta:

Näin minä nussin sitä, Franco sössötti, seisahduttuaan kompuroiden laiturin reunalle, panen sitä noin ja sitten käsken sen kontilleen ja nussin sitä näin, läski pyyhki sylkeä kämmensyrjällään ja virne levisi pojan korvien väliin niin että hänen suuret valkoiset ja suorat hampaansa, kuin suoraan hammastahnamainoksesta, näkyivät puristuneen vimmaisesti yhteen läskin vapisuttaessa hyytelömäistä ruumistaan ja esittäessään raisua pantomiimiaan, niin että Polon oli pakko irrottaa katseensa, hän naurahti tahtomattaan ja hyödynsi pullukan huomion herpaantumisen, verotti pullosta huikan, sytytti toisen tupakan ja puhalteli savua kiivaasti ylöspäin ajaakseen mangrovesuolta ilmestyneet röyhkeät hyttyset kauemmas.

Tällaista rivouksien ja vihan täyteistä vyörytystä kirja on alusta loppuun. Polo on todella kiukkuinen nuori mies ja kieltämättä ihan syystä: kaikki on häntä vastaan. Kotona on rähjäävä äiti ja raskaana oleva serkkutyttö laiskottelemassa, töissä on sortava pomo, läheisin ystävä katosi jonnekin kartellien maailmaan. Mahdollisuuksia ei ole: töitä saa hakea vaikka millä, mutta ei heru, koska koulu meni miten meni ja Pololla on vähän turhan tumma iho. Kaiken tämän keskellä ei kai ole ihme, jos raivostuttaa.

Jos Hurrikaanien aika teki vaikutuksen ja haluat samaa vimmaista tekstitulvaa uuden annoksen, Paratiisi on nappivalinta. Kovin pitkä se ei ole, noin 150 väljästi taitettua sivua. Kun tekstin kyytiin heittäytyy, kirjan lukee aika ripeästi, eikä tähän pitkäksi aikaa välttämättä kannatakaan jäädä vellomaan, tulee vain paha olo. Hyppää Melchorin ja hienosti tämän tekstipötkön kesyttäneen suomentaja Emmi Ketosen kyytiin ja anna mennä. Mustelmia voi tulla, mutta kyllä tästä ehjänä läpi pääsee.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...