Clarice Lispector: Passio : rakkaus G.H:n mukaan

Passio

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

G.H., nainen, kuvanveistäjä, astuu Rio de Janeirossa olevassa kodissaan palvelijansa huoneeseen. Palvelija on lähtenyt ja nainen aikoo siivota huoneen.

G.H. odottaa huoneen olevan siivottomassa kunnossa, kaaoksen vallassa – kuinka palvelija olisi ehtinyt oman huoneensa siivota, olihan hänellä siivottavaa muutenkin riittävästi – mutta se onkin todella siisti. Kuin mielisairaalassa, josta kaikki vaaralliset esineet on viety pois.

Seinällä vain on hiilipiirros, johon palvelija on luonnostellut miehen, naisen ja koiran. G.H. päättelee tästä palvelijan, mustan naisen, jonka kasvot ja nimen G.H. on jo unohtanut, vihanneen häntä.

Kaapista ryömii kuitenkin esiin torakka. Nainen säikähtää, lyö oven kiinni ja murskaa torakan oven väliin. Siitä alkaa mystinen matka identiteetin ytimeen: G.H.

Passio on vaikea kirja; mitäpä sitä kiertelemään, ei tästä juuri tolkkua saanut. Kiehtova se kuitenkin oli, mielenkiintoisella tavalla vimmainen ja raivokas. Arvoitus, joka ei takuuvarmasti aukene ensimmäisellä lukemisella.

Suomentaja Tarja Härkönen on paitsi tehnyt siivoa jälkeä käännöksen kanssa, myös kirjoittanut selventävät jälkisanat, jotka valottavat teoksen taustoja ja Clarice Lispectorin elämää.

Suketus on myös kirjoittanut blogissaan Passiosta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...