William Gibson: The Peripheral

Osta kirja itsellesi

William Gibson on erinomainen kirjailija, jolla on oivallinen taipumus kirjoittaa futuristisia kirjoja, jotka kuitenkin ovat erittäin vahvasti ajan hermolla. The Peripheral sijoittuu kahdelle eri aikatasolle, joista molemmat ovat meidän aikaamme edellä, mutta kertoo sittenkin ehkä eniten meidän ajastamme.

Meidän aikaamme lähemmän aikatason päähenkilöt Flynne ja Burton ovat sisaruksia, jotka elävät pientä elämää amerikkalaisessa maalaiskaupungissa, jossa elämä on vaatimatonta, köyhää ja nuhjuista. Burton on sotaveteraani, Flynne työskentelee sekalaisissa duuneissa, pääasiassa paikallisella 3D-tulostuspajalla. Burtonille tulee muuta tekemistä, jonka vuoksi hän pyytää siskoaan tuuraamaan töissään.

Helppo homma: pitää vain lentää nelikopteria turvallisuushommissa ja hätistellä paparazzien lennokkeja kauemmas. Homma liittyy johonkin tietokonepeliin tai virtuaalimaailmaan tai johonkin vastaavaan. Flynne hoitaa homman, mutta näkee pelissä murhan: nainen tapetaan tylysti ja Flynne on tapauksen ainoa todistaja.

Tästä alkaa noir- ja kyberpunk-henkinen trilleri, joka liikkuu sujuvasti kahdella eri aikatasolla. Luvut ovat lyhyitä ja vaihtelevat aikatasolta toiselle, yhdistäen eri aikakaudet melkoiseksi keitokseksi. The Peripheral on melkoisen omaperäinen aikamatkatrilleri. Täydellinen se ei varmastikaan ole, mutta piirtää Gibsonin romaanien tapaan lukijan eteen sen verran mielenkiintoisen tulevaisuuden, että kirjan heikkoudet unohtuvat sitä ihastellessa. Hieno teos.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...